Hilde De Windt

Boechoutse dokter Rudy Proesmans: "Gezond eten is belangrijk voor het immuunsysteem"

Orthomoleculair arts Rudy Proesmans (Boechout) is ervan overtuigd dat in de strijd tegen het coronavirus beweging en gezonde voeding even belangrijk zijn als het dragen van een mondmasker. Dat heeft hij gezegd in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. "Door de slechte voeding die we eten geraakt ons afweersysteem zodanig verzwakt dat het virus des te harder kan toeslaan. Ook hier is er werk aan de winkel."

"The magic bullet bestaat natuurlijk niet", maakt dokter Rudy Proesmans meteen duidelijk, "maar wat je eet en welke vitaminen je extra neemt, bepaalt hoe sterk je staat tegenover het coronavirus."
Proesmans is orthomoleculair arts, hij focust m.a.w. op de juiste moleculen, en die zitten in de juiste voeding. Het gaat dan volgens Proesmans over onder andere veel groenten, fruit, bonen en linzen en over minder vlees. "Als je daar bovenop vitamine C en D  neemt bijvoorbeeld, zink of selenium, dan kan je je immuunsysteem een extra boost geven. De kans op infectie is er dan nog altijd, maar de kans dat je erg ziek wordt en in het ziekenhuis moet opgenomen worden, wordt dan wel sterk verminderd."

Er zou veel geld kunnen bespaard worden in de RIZIV-uitgaven als mensen op een andere manier met hun gezondheid zouden omgaan. Ze moeten die meer zelf in handen nemen en meer preventief denken

Volgens dokter Proesmans eten we niet alleen slecht, we slapen ook slecht en we leven in een vervuild milieu. Bovendien vindt hij dat bewoners van woonzorgcentra te veel medicijnen krijgen, zoals maagzuurremmers. "Onlangs is er nog een wetenschappelijke studie verschenen dat mensen die maagzuurremmers nemen een zwaardere infectie doormaken en een grotere kans hebben om op de intensive care terecht te komen."

Proesmans roept om meer stil te staan bij wat we dagelijks in onze mond steken. Daar bovenop helpen volgens hem bepaalde supplementen, meer lichaamsbeweging en gezonde slaap. "Als die basis goed zit, ga je ook veel beter bestand zijn tegen een mogelijke infectie", stelt hij.

Noot van de redactie :   Dit artikel moet niet begrepen worden alsof goede voeding een alternatief zou kunnen zijn voor mondmaskers of andere maatregelen in de bestrijding van corona.  Eerder schreef onze redactie ook al een artikel over het eventuele effect van voeding of supplementen op het immuunsysteem. Dat artikel kan u hier lezen.  

Meest gelezen