Café-uitbaters in Hasselt reageren op nieuwe maatregelen: “Klanten weigeren kunnen we ons niet permitteren”

Heel wat café-uitbaters reageren begripvol op de nieuwe maatregelen voor de horeca die de Nationale Veiligheidsraad vandaag aankondigde. Bij cafégangers zijn de meningen dan weer verdeeld. Vooral over de registratieplicht heersen aan beide kanten nog veel vragen. 

Vanaf zaterdag ziet een bezoek aan een café of restaurant er (nog) wat anders uit. Zo is het verplicht om een mondmasker te dragen wanneer je je tafel verlaat, en moet één persoon per tafel zijn of haar contactgegevens achterlaten. Een aantal zaakvoerders van cafés op het Dusartplein heeft  begrip voor de maatregelen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

“De overheid had deze regels veel eerder moeten invoeren”, vindt David Abeck, zaakvoerder van Café Van Gogh. “In Duitsland moet iedereen al langer een mondmasker dragen, en dat werkt perfect. Al de maatregelen zullen natuurlijk wel extra personeelskosten meebrengen.” Die bedenking heeft ook Vincent Vinet van de Koestal. “Vooral voor de registratie van gegevens zullen we iemand extra moeten aannemen, dat is een fulltime-job.”

Hoewel ook de registratieplicht op goedkeuring van heel wat cafébazen op het Dusartplein kan rekenen, ligt de praktische kant van de zaak wel wat moeilijker. “Ik hoop dat ze een algemene app gaan ontwikkelen die we hiervoor kunnen gebruiken”, vertelt Vinet bijvoorbeeld. “Als we alles met pen en papier gaan moeten doen, is dat niet haalbaar.”

Ilias Amer van café Amigos stelt zich dan weer vragen bij de handhaving. “Vandaag nog kwam ik met een papiertje af om een bestelling op te nemen, en een oudere dame begon onmiddellijk te protesteren omdat ze haar naam niet wilde achterlaten. Als mensen het weigeren, kan je daar ook weinig aan doen. Na wat er de afgelopen maanden is gebeurd, kan ik het me niet permitteren om klanten buiten te gooien. Iedereen moet dan ook hetzelfde doen. Want als er één zaak is waar ze de maatregelen minder goed volgen, gaat iedereen naar daar.”

Ze zouden beter reizen naar het buitenland verbieden. Het probleem ligt niet hier
Caféganger

Café Van Gogh is dan weer voorbereid op de maatregel. “Dat waren we maanden geleden al. We hebben een app waarmee je een QR-code moet scannen en je gegevens invullen. Die worden na 14 dagen automatisch verwijderd. Wie dat weigert of geen mondmasker wil dragen, moeten we vragen om te vertrekken.”

Bij cafégangers zijn de meningen dan weer verdeeld. “Ik ga me zeker en vast aan de maatregelen houden. Het moet nu eenmaal”, zegt een jongeman schouderophalend met een pintje in de hand. Een oudere dame die iets verder een koffie aan het drinken is, denkt er dan weer anders over. “Ik vind dit niet goed. Het is niet eerlijk dat ze ons viseren. Ze zouden beter reizen naar het buitenland verbieden. Het probleem ligt niet hier.” Een andere dame treedt haar deels bij. “Ik snap waarom de regels nodig zijn, maar nu buitenkomen is gewoon ambetant.”

De stad Hasselt verplicht vanaf zaterdag overigens ook mondmaskers in de binnenstad. Het gaat om het gebied binnen de Groene Boulevard, aan de Blauwe Boulevard en ook de stationsbuurt.

Meest gelezen