Asiel in Lennik vangt sinds lockdown opvallend veel hanen op: “Gekraai werkt mensen op de zenuwen”

Bij het dierenopvangcentrum de Ark van Pollare in Lennik zijn de afgelopen maanden opvallend veel hanen binnengebracht. Dat heeft vermoedelijk te maken met de lockdown en het feit dat meer mensen van thuis uit werken. “Het gekraai werkt mensen op de zenuwen”, aldus dierenverzorger Dries De Vleminck.

De voorbije maanden kreeg dierenopvangcentrum de Ark van Pollare enorm veel de vraag om een haan op te vangen. “In de lockdownperiode kreeg ik zeker tien oproepen per week binnen”, vertelt Dries De Vleminck. “Door de coronacrisis zijn meer mensen van thuis uit beginnen werken. Het gekraai van de haan van de buren of van wat verderop in de straat valt dan plots op en dat werkt vervolgens op de zenuwen.”

Problematisch

De vele oproepen om luid kraaiende hanen op te vangen was voor het dierenopvangcentrum problematisch. “We kunnen niet ontelbaar veel hanen opvangen, want we moeten zorgen dat het aantal hennen en hanen in evenwicht is in ons asiel. Daardoor konden we jammer genoeg niet alle hanen een onderdak geven”, zegt De Vleminck. “Bovendien komen er enorm veel hanen binnen, maar bijna niemand wil er eentje adopteren. Die hanen hebben hier een mooi leven, maar een echte nieuwe thuis is altijd beter.”

Positieve verandering

De lockdownperiode had niet alleen een negatieve impact op het onderkomen van de dieren. “We hebben ook een positieve verandering ervaren door de coronacrisis”, aldus De Vleminck. “Doordat veel mensen de voorbije maanden in hun kot zaten, beseften ze dat ze voldoende gras hadden voor een diertje. Veel mensen kwamen dan een geit of schaap adopteren. Zo konden we veel dieren ook een nieuwe thuis geven.”

Meest gelezen