AFP or licensors

Chocoladeruzie na jaren juridische strijd beslecht: alleen Ritter Sport mag vierkante chocoladerepen verkopen

Alleen de Duitse chocoladefabrikant Ritter Sport mag nog vierkante chocoladetabletten verkopen. Dat is het oordeel van het hooggerechtshof in de Duitse stad Karlsruhe. Met deze beslissing komt er een einde aan de jarenlange juridische strijd met concurrent Milka.

Ritter Sport produceert al sinds 1932 zijn eigen vierkante chocoladerepen. Volgens het bedrijf moeten de chocoladerepen in de zak van elke jas kunnen passen zonder te breken. Begin jaren 90 beschermt het bedrijf in Duitsland zijn vierkante repen merkenrechtelijk.

In 2010 brengt Zwitserse concurrent Milka ook chocoladerepen in een vierkante vorm op de markt, Ritter vindt dit niet kunnen en stapt naar de rechtbank. Het is het begin van een tien jaar durende juridische strijd.

Ritter Sport heeft al langer de vierkante vorm van zijn chocoladerepen beschermd.
AFP or licensors

Een rechter in 2017 oordeelt dat de vorm van de chocolade niet beschermd kan worden. De wet stelt dat de vorm van een product niet beschermd kan worden. Tenzij het product door zijn specifieke vorm juist in waarde stijgt. Volgens de rechter is dat niet het geval bij de repen van Ritter. In 2017 oordeelt de rechter ook nog dat de vorm geen speciale artistieke waarde heeft en ook niet leidt tot prijsverschillen.

Hoger beroep

Ritter Sport gaat daarop in hoger beroep en krijgt vandaag dus gelijk. Het Duits hooggerechtshof wijst twee verzoeken die vroegen om de bescherming op de vierkante repen op te heffen af.

Het hooggerechtshof is van mening dat de vorm van de tabletten deel uitmaakt van de marketingstrategie van Ritter, gelinkt aan de oorsprong van de chocoladetabletten. De rechter oordeelt ook dat de vorm van de chocolade bepaalde kwaliteitsverwachtingen opwekt bij de consument.

Meest gelezen