Radio 2

Kapel in Braken wordt ontmoetingsplek: “We willen ze niet ontwijden, want ze is belangrijk voor de inwoners”

De kapel in Braken, bij Wuustwezel, is omgevormd tot een ontmoetingsplek waar inwoners kunnen samenkomen. Naast kerkvieringen kunnen er in de kapel andere evenementen plaatsvinden zoals een kaartnamiddag of een tentoonstelling. Om dit te laten doorgaan, waren er heel wat werkzaamheden nodig. Zo werd er nieuw rolstoelvriendelijk sanitair voorzien en kreeg de kapel ook een nieuw keukentje.

De provincie Antwerpen lanceerde het project “Veerkrachtige dorpen” in verschillende gemeenten. Daarmee nodigde ze de inwoners van de dorpen uit om mee na te denken over de toekomst. Het was de bedoeling om initiatieven te bedenken om inwoners weer samen te brengen. Ook Braken, een gehucht van Wuustwezel, nam deel aan dit project.

Veel inwoners zijn gehecht aan de kapel. Ze zijn hier getrouwd of hun kinderen hebben hier hun communie gedaan

Ludo Cuypers, aanspreekpunt kapel Braken

“We hebben hier in Braken geen wijkhuis of geen werking die georganiseerd wordt door de gemeente om mensen samen te brengen”, zegt Ludo Cuypers, aanspreekpunt voor de kapel in Braken, bij Radio 2 Antwerpen. “De provincie had ons gevraagd om op zoek te gaan naar een plek waar activiteiten georganiseerd kunnen worden en waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Daarvoor lijkt de kapel ons het meest geschikt. Mensen blijven daar na de misvieringen toch vaak staan om een praatje met elkaar te maken.”

Niet ontwijden

In totaal werden er vier sessies georganiseerd, samen met de inwoners van Braken, om te kijken hoe het kon worden aangepakt. “We vroegen de mensen of ze iets aan de kapel wilden veranderen als ze onbeperkt budget kregen. Dat wilden ze liever niet. Veel mensen zijn gehecht aan de kapel, omdat ze hier getrouwd zijn, of omdat hun kinderen hier hun communie gedaan hebben.”

We gaan natuurlijk geen rockconcerten organiseren in de kapel, maar wel leuke evenementen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

Ludo Cuypers, aanspreekpunt kapel Braken

Daarom werd beslist om de kapel niet te ontwijden. Er komt een afscheiding in het midden van de kapel, zodat de kerkvieringen in het voorste gedeelte nog altijd kunnen plaatsvinden. In het achterste gedeelte kunnen we dan activiteiten organiseren zoals een kaartnamiddag of een tentoonstelling. Geen rockconcerten natuurlijk, maar gewoon leuke activiteiten waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten”, aldus Cuypers.

Om dat te verwezenlijken, werden er heel wat werken uitgevoerd. Zo kwam er volledig nieuw rolstoelvriendelijk sanitair en werd er ook een keukentje geïnstalleerd. “We willen de kapel ook af en toe kunnen openstellen om iets te komen drinken. Die keuken kunnen we dan bijvoorbeeld gebruiken om af te wassen.”

Meest gelezen