Radio 2

Kasteelpark in Heers officieel geopend: "Spijtig dat het zo ver gekomen is"

In Heers werd vandaag het Kasteelpark officieel geopend na  jarenlange inspanningen van vrijwilligers. Het Kasteelpark is nu dus weer toegankelijk voor publiek. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) was aanwezig bij de heropening.

In Heers kan je vanaf deze maand het Kasteelpark bezoeken om het kasteel te bezichtigen of een wandeling te maken op het domein. Al enkele jaren is VZW Heerlijk(heid) Heers er actief om het domein onder handen te nemen en dat was ook nodig. "Toen we hier voor het eerst begonnen, kon je het kasteel niet meer zien vanaf de straat omdat het hier zo verwoekerd was", zegt vrijwilliger Karolien Geerts. 

Nog veel werk voor de boeg

Er is al heel wat veranderd de voorbije jaren door het werk van Heerlijk(heid) Heers. Zo werden er bomen gekapt om de zichtlijnen naar en van het kasteel te verbeteren en werden er al verschillende nieuwe bomen, struiken en bloemen aangeplant. Het park rondom het kasteel onderhouden is echter maar een deel van de opdracht die nog in het verschiet ligt. "Het kasteel zelf is nog niet te bezichtigen omdat het nog in zeer slechte staat is. Dat is voor ons het doel, dat het kasteel weer gebruikt kan worden voor evenementen of andere doeleinden", zegt vrijwilliger Paul Lambrechts. 

Ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) is verrast door de staat van het kasteel en van het werk dat de vrijwilligers al geleverd hebben. "Het is erg dat zo'n mooie site zo verkommerd geraakt is. Ik ga samen met mijn collega minister die bevoegd is bekijken wat de opties zijn maar het moment om in te grijpen is wel nu. Ofwel pakken we het grondig aan, ofwel moeten we op zoek naar een alternatief maar ik ben sterk voorstander van het behoud van ons onroerend erfgoed", vertelt Demir.

De heropening van het Kasteelpark werd gesteund door de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij. In totaal werd er 200.000 euro geïnvesteerd. 

Radio 2

Meest gelezen