Kardashian en West huwden in 2014 en hebben vier kinderen.

Rapper Kanye West doet serieus de wenkbrauwen fronsen: hoe vallen zijn extreme uitspraken te verklaren?

Hij beschuldigt zijn vrouw van overspel, vroeg om een abortus bij zijn dochter en vergelijkt zijn schoonmoeder met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Deze week deed de Amerikaanse rapper Kanye West verbijsterende uitspraken en lanceerde bizarre tweets. Echtgenote Kim Kardashian vraagt echter "mededogen" voor West die een bipolaire stoornis heeft. Maar wat houdt de stoornis in en zijn die uitspraken daaraan te linken? West heeft alleszins hulp nodig, leggen experten Patrick Colemont en Sabine Wyckaert uit.

Kanye West (43) stelde zich deze maand kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november. De rapper, producer en miljardair hield deze week zijn eerste - opvallende - campagnebijeenkomst, met kogelwerende vest en het jaartal 2020 in zijn haar geschoren.

Hij hield een ellenlang discours over internationale handel, slavernij, geloof én abortus. Waarbij hij plots onthulde dat hij ook een abortus wilde toen zijn vrouw, realityster en zakenvrouw Kim Kardashian, zwanger bleek van oudste dochter North. "Ik had bijna mijn dochter vermoord", schreeuwde hij het uit. Hij is (nu) tegen abortus en beloofde een miljoen dollar voor wie een kind baart.

West, een vat vol emoties, op zijn eerste campagnebijeenkomst voor de presidentsverkiezingen deze week.

Later gooide West zijn privéleven op Twitter te grabbel met een ferme sneer naar vrouwlief en zijn schoonfamilie. Intussen zijn die tweets verwijderd. Maar West maakte wel duidelijk dat hij probeert te scheiden van een - volgens hem - overspelige Kardashian, dat zijn schoonmoeder eigenlijk Kris "Jong-un" Jenner heet en dat beiden geprobeerd hebben hem te laten opnemen in een psychiatrische instelling. West beschuldigt Kardashian en Jenner dan ook van "witte dominantie".

Kim Kardashian vraagt begrip

Meteen doken stemmen in de VS op met de vraag waar Kim Kardashian zat? Waarom greep zij niet in? "Want voor sommigen is de kandidatuur van West een grap, terwijl anderen het ronduit gevaarlijk vinden", duidt Michiel Vos, correspondent in de VS, op Radio 1.

Zijn woorden sluiten soms niet aan bij zijn intenties

echtgenote Kim Kardashian reageert

Kardashian reageerde uiteindelijk via een post op sociale media waarin ze de flagrante uitspraken van haar man linkt aan zijn bipolaire stoornis. Ze vraagt buitenstaanders om niet zomaar te oordelen, maar om "mededogen en empathie" te tonen. "Zij die dicht bij Kanye staan, kennen zijn hart en begrijpen dat zijn woorden soms niet aansluiten bij zijn intenties", schreef Kardashian op haar Instagram Stories. Ze benadrukt dat familie en vrienden aandringen op psychologische hulp, maar dat West eerst zelf daarvoor moet openstaan. Een gedwongen opname van een meerderjarig persoon is geen evidentie.

Herbeluister hier het volledige gesprek met Michiel Vos in "Aperitivo" op Radio 1:

2018 Invision

Wat is een bipolaire stoornis?

"Een bipolaire stoornis kan je herkennen aan stemmingsschommelingen", vertelt Patrick Colemont, ervaringsdeskundige en ondervoorzitter van Ups & Downs (een vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis). "Enerzijds zijn er schommelingen die hoog gaan - het manische - waarbij men een euforie ervaart, een hoge energie heeft, men heel erg communicatief en creatief is. Men heeft grote ideeën die men denkt allemaal te kunnen uitvoeren, maar die niet altijd realistisch zijn. Anderzijds zijn er schommelingen die naar de depressieve kant gaan: je ziet het niet meer zitten en je staakt alle activiteiten. Alle energie is verloren. Dat zijn de extreme polen van de stoornis, vandaar bipolair." Colemont benadrukt dat die stemmingen niet bij alle mensen altijd zo extreem zijn. Er zijn variaties of gradaties.

Een bipolaire stoornis is te behandelen. Colemont wijst op een combinatie van vier hulpmiddelen: "Zoek psychiatrische hulp, neem medicatie (in 80% van de gevallen helpt dat om een stabiel leefpatroon op te bouwen), doe aan zelfzorg (herken de signalen wanneer zich een manie of depressie voordoet) en praat met lotgenoten om tot andere inzichten te komen." 

Verband met psychische problemen?

Zijn de uitspraken van West nu te linken aan zijn bipolaire stoornis? Colemont noemt het eerder buitensporig tot waanzinnig gedrag. "Dit herken ik niét als een bipolaire stoornis. Er kan een vorm van grootheidswaanzin zijn bij een bipolaire stoornis. En ik kan me voorstellen dat West in een manie denkt dat hij president wil worden, maar om dan op Twitter uitspraken te zetten die absurd zijn... dat is niet gerelateerd aan een manische periode. Dan doen er zich andere (psychische) problemen voor dan louter bipolaire."

Colemont moedigt aan om over psychische kwetsbaarheden te spreken, om het taboe te doorbreken. "Maar in dit geval met West ga je helaas het stigma van bipolaire mensen vergroten, alsof die onbetrouwbaar of gevaarlijk zijn voor de maatschappij." 

Sabine Wyckaert, psychiater verbonden aan de KU Leuven, acht de kans wel mogelijk dat West in een soort van manie erop los tweet. "Men wil dan héél veel delen met de wereld, alle filters vallen weg", stelt ze. Maar Wyckaert benadrukt dat een diagnose stellen op afstand uiteraard onmogelijk is.

Niemand kent de rapper persoonlijk of weet wat er zich exact achter de schermen afspeelt. Van drugsgebruik tot een pure publiciteitsstunt (West brengt morgen namelijk een gloednieuw album uit), allerlei speculaties passeren de revue. 

Wie met vragen zit over psychische problemen, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-Onthaal voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

De meningen over Kanye West zijn al jaren verdeeld.

Meest gelezen