© Stad Leuven

Leuven verplicht mondmaskers voor alle bezoekers winkelwandelzone, "ook voor wie fietst of stept"

In Leuven moeten alle bezoekers van winkelwandelgebied vanaf zaterdag een mondmasker dragen.  Dat heeft het stadsbestuur beslist. De politie zal toezien op het naleven van de mondmaskerverplichting.

Vanaf zaterdag moet elke bezoeker van de winkelwandelzone in Leuven een mondmasker dragen. "We zetten hiermee de preventieve aanpak van de voorbije maanden verder en wachten niet tot het aantal besmettingen toeneemt", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) van Leuven. Concreet gaat het om de autovrije zone (o.a. Mechelsestraat, Diestsestraat, Brusselsestraat, Tiensestraat, Parijsstraat, Oude Markt, Grote Markt, Ladeuzeplein, Hooverplein), de Bondgenotenlaan, het Martelarenplein aan het station en het stadspark. 

Mondmasker voor voetgangers, maar ook voor fietsers en mensen op een step

"De verplichting om een mondmasker te dragen geldt voor iedere bezoeker aan de winkelwandelzone. Dus, niet alleen voetgangers, maar ook joggers, fietsers en mensen die zich verplaatsen op een step, worden verplicht een mondmasker te dragen", zegt burgemeester Ridouani nog.  

Evenementen

Tijdens stedelijke evenementen was een mondmasker al verplicht. Die verplichting geldt vanaf zaterdag ook voor alle andere evenementen. “Gelijkaardig aan de verplichting in de horeca: als je rondloopt, draag je een mondmasker”, zegt Ridouani. “Als je neerzit in je bubbel, mag je het afnemen.” Daarnaast moeten evenementen hun bezoekers registreren, net zoals in de horeca.

Politie houdt toezicht op naleven mondmaskerverplichting

"De eerste dagen zullen we vooraf informeren en sensibiliseren", voegt burgemeester Ridouani er nog aan toe. "De politie zal actief toezicht houden op het naleven van de mondmaskerverplichting." De burgemeester doet vooral een oproep aan de bevolking om de maatregelen goed op te volgen en zorg te dragen voor elkaar. "Enkel zo kunnen we de opmars van het virus tegenhouden", besluit Ridouani.

Meest gelezen