Liveblog - Regels voor bezoek in woonzorgcentra worden opnieuw strenger, Erika Vlieghe: "Beperk je sociale contacten"

Mondmaskers zullen vanaf zaterdag verplicht zijn op alle drukke plaatsen, ook op café en op restaurant. Horecazaken zullen uw gegevens moeten bijhouden om de contactopsporing te verbeteren. Experts twijfelen er echter aan of de nieuwe maatregelen voldoende zullen zijn. Zij drukken op het belang van het beperken van je sociale contacten. En in de woonzorgcentra worden de regels rond bezoek opnieuw strenger. Volg alles op de voet in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Dit gaat echt niet ver genoeg": Experts reageren op beslissingen Veiligheidsraad

Experts reageren kritisch op de beslissingen van de Veiligheidsraad. Vooral dat er niet geraakt wordt aan de sociale contacten - de bubbel van 15 - wordt niet goed onthaald. Want het is nu echt wel nodig om onze contacten te beperken, zeggen ze. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme is het "5 over 12". "Hoe later we maatregelen nemen, hoe ingrijpender die zullen moeten zijn", zegt hij in "Terzake".

Voor biostatisticus Geert Molenberghs zijn de nieuwe coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad een gemiste kans. Hij pleit voor strengere maatregelen tegen de verdere verspreiding van het virus. Viroloog Marc Van Ranst kan zich in grote lijnen wel vinden in de maatregelen, maar betreurt dat er niet voor is gekozen om de persoonlijke bubbel van 15 naar 10 te brengen. Infectiologe Erika Vlieghe wil zich niet verliezen in een cijferdiscussie, maar hamert erop dat we onze contacten zo beperkt mogelijk moeten houden.

Lees alle reacties in dit artikel:

Regels voor bezoek in woonzorgcentra worden opnieuw strenger

Nu de coronacijfers opnieuw stijgen, worden er extra maatregelen getroffen in de woonzorgcentra. Bezoekers moeten de 1,5 meter afstand ook respecteren binnen de eigen bubbel. Fysiek contact, zoals handen geven, kussen of knuffelen, is dus niet meer toegelaten. Het dragen van een mondmasker blijft verplicht.

Er wordt daarnaast aangeraden om het bezoek bij voorkeur te laten plaatsvinden in open lucht of in een speciaal daartoe voorziene ruimte. Bezoek op de kamer wordt de uitzondering. De cafetaria kan worden gebruikt volgens de regels die ook in de horeca gelden, met bijkomend de verplichting van een scherm tussen bewoner en bezoeker.

Bewoners die de voorziening willen verlaten, kunnen dat doen als er geen problematische uitbraak is in de gemeente. Ze moeten wel overleggen met het woonzorgcentrum, een mondmasker dragen en afstand respecteren. Bij lokale toenames van de besmettingen kunnen de woonzorgcentra het best contact opnemen met het lokaal bestuur. In samenspraak kunnen dan bijkomende maatregelen worden getroffen.

Lees meer in het artikel:

Extra maatregelen voor seizoenarbeiders in Zuid-Limburg

De Limburgse gemeenten Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Borgloon leggen een coronatest op aan de seizoenswerkers die de fruitpluk komen doen. Elk jaar komen er duizenden seizoensarbeiders naar Limburg, en vaak verblijven die in grote groepen in tijdelijke verblijfplaatsen. De meesten komen uit Oost-Europa, maar ook uit Italie, Spanje of Portugal.

De burgemeesters eisen nu dat ze een recent attest kunnen voorleggen dat ze niet besmet zijn, anders moet hun werkgever ze in quarantaine houden. De waarnemend gouverneur van Limburg heeft de maatregel goedgekeurd en stelt de andere Limburgse gemeenten voor om op dezelfde manier tewerk te gaan.

Geen mondmaskerverplichting in Nederland, tot ongenoegen van sommige winkeliers

Bij ons begint het gebruik van het mondmasker stilaan ingeburgerd te geraken, bij onze noorderburen is dat veel minder het geval. Zo is er in Nederland geen verplichting om een mondmasker in winkels te dragen. Heel wat winkeliers zouden dat liever anders zien, maar politici houden de boot voorlopig af. Nochtans gaat ook in Nederland het aantal besmettingen in stijgende lijn.

Bekijk het verslag in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

VS over de kaap van 4 miljoen bevestigde besmettingen

In de VS zijn nu al meer dan 4 miljoen besmettingen geteld met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. 143.820 mensen zijn overleden. In geen enkel land ter wereld zijn er zoveel infecties en overlijdens. Wereldwijd zijn er intussen 15,3 miljoen besmettingen geteld.

Ook in Verenigd Koninkrijk worden mondmaskers verplicht in winkels

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn mondmaskers vanaf morgen verplicht in winkels. Tot nu toe moesten ze alleen gedragen worden op het openbaar vervoer. Er is in het Verenigd Koninkrijk veel discussie geweest over mondmaskers, maar volgens premier Boris Johnson is het nut ervan intussen duidelijk.

De verplichting geldt voor alle afgesloten publieke ruimtes, zoals winkels, maar ook winkelcentra, banken en postkantoren. Wie de regels niet naleeft, riskeert een boete van 100 pond, zo'n 110 euro.

Leuven verplicht mondmaskers in winkelwandelzone en op alle evenementen

Het Leuvense stadsbestuur verplicht vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker op diverse plaatsen in de binnenstad, meer bepaald in de autovrije zone, op de Bondgenotenlaan, op het Martelarenplein en in het stadspark. De verplichting geldt niet alleen voor voetgangers, maar ook voor fietsers, joggers of steppers. Dat heeft het stadsbestuur vanavond bekendgemaakt.

Begin deze maand legde de stad al een mondmaskerplicht op voor bezoekers aan de vrijdag- en zondagmarkt. Dat wordt vanaf zaterdag uitgebreid tot alle markten. Gisteren maakte het stadsbestuur ook bekend dat het dragen van mondmaskers verplicht wordt op evenementen met versterkte muziek. Die regel wordt uitgebreid tot alle andere evenementen.

De regeling voor evenementen is overigens gelijkaardig aan de regeling voor de horeca. Wie rondloopt moet een mondmasker dragen, wie neerzit in zijn bubbel mag het afnemen. Daarnaast moeten organisatoren van evenementen net als in de horeca hun bezoekers registreren. Ook in alle stadsgebouwen geldt al een tijd een mondmaskerplicht.

"We zetten de doorgedreven preventieve aanpak van de voorbije maanden verder en wachten niet tot het aantal besmettingen toeneemt", aldus burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A). De politie zal actief toezicht houden op het naleven van de mondmaskerverplichting en andere maatregelen. De eerste dagen zal er echter vooral geïnformeerd en gesensibiliseerd worden. De komende dagen wordt er ook in de nodige signalisatie voorzien. Leuven gaat voorts bijkomende plekken monitoren en een mondmaskerplicht invoeren als het ook daar te druk wordt.

Lees meer in het artikel:

Professor Pierre Van Damme: "Reizen doe je beter niet, de situatie verandert elke dag"

"Reizen doe je beter niet." Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake". "De situatie in Europa verandert elke dag. Het veiligste is om in eigen land te blijven, à la limite Frankrijk of Nederland, zodat je snel terug kan zijn. Maar dit is niet het moment om een reis te gaan boeken. Absoluut niet."

Bekijk het hoofdstuk over reizen in "Terzake", met Pierre Van Damme en minister Van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V):

Videospeler inladen...
Dit is een heel belangrijke week, we zitten op een kantelpunt
Epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake"
De bubbel van 15 heeft nu een draagvlak. Veel mensen houden dat bij, die maatregel wordt toch wel toegepast. We nemen op het gepaste moment de gepaste maatregelen.
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in "Terzake" over het draagvlak voor strengere maatregelen.

Wanneer moet ik een reisformulier invullen? En waarom is onze bubbel niet verkleind naar 10?

De beslissingen die werden genomen op de Nationale Veiligheidsraad roepen weer heel wat vragen op. Welke regels gelden op restaurant of café? Welke maatregelen mogen steden en gemeenten opleggen? En waar moeten we nu precies een mondmasker dragen? VRT NWS geeft een antwoord op uw meest gestelde vragen. 

Lees meer in dit artikel:

Mondmaskerplicht vanaf maandag in hele Brusselse voetgangerszone en Nieuwstraat

De stad Brussel verplicht vanaf maandag het mondmasker in de hele voetgangerszone, in de Nieuwstraat en in de Lakense Maria-Christinastraat. Dat meldt burgemeester Philippe Close (PS). "Zelfs al zijn de cijfers van nieuwe besmettingen voor de stad Brussel vandaag nog steeds laag, ik roep onze Brusselaars en bezoekers op om waakzaam te zijn én te blijven", aldus de burgemeester.

Politie, gemeenschapswachten en de mensen van preventiedienst Bravvo zullen vanaf zaterdag de bewoners en bezoekers al sensibiliseren om een mondmasker te dragen. Een echte verplichting wordt het pas vanaf maandag, omdat dan pas boetes uitgeschreven kunnen worden, verduidelijkt Closes woordvoerster. De komende dagen werkt de stad aan een juridisch kader, zodat de controles vanaf maandag opgestart kunnen worden.

Ook op de Brusselse markten, rommelmarkten en kermissen, zoals de Zuidfoor, is een mondmasker verplicht. Verder gelden, net als in de rest van het land, ook in Brussel de maatregelen voor de horecazaken. Schepen van Handel Fabian Maingain (DéFi) kondigt aan dat de stad de horecazaken zo goed mogelijk zal proberen ondersteunen bij het extra werk.

Infectiologe Erika Vlieghe: "Zo weinig mogelijk contacten, dat moet de boodschap zijn"

Infectiologe Erika Vlieghe drukt in "Het Journaal" nogmaals op het belang van het beperken van de sociale contacten. Ze betreurt dan ook dat de Veiligheidsraad niet beslist heeft om de "bubbel van 15" te verkleinen. "Ik denk dat dit een oproep moet zijn aan ons allemaal om die bubbel te verkleinen en zo weinig mogelijk mensen te zien. Zorg dat je zo weinig mogelijk contacten hebt, dat moet de boodschap zijn. Daar is het volgens mij ook misgelopen bij de laatste versoepelingen."

Verschillende gemeenten leggen nu andere regels op over mondmaskers. Zal dat niet tot verwarring leiden? "Als je niet zeker bent, zet dan je masker op. Daar komt het op neer", antwoordt Vlieghe. De infectiologe dringt ook nogmaals aan op het belang van goede communicatie "op maat van alle groepen en gemeenschappen", omdat nu niet iedereen bereikt wordt.

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hoe pakken ze het aan in de kustgemeenten?

Met dit zomerse weer is het druk aan de kust. Sommige gemeenten hebben daarom niet gewacht op de Veiligheidsraad om mondmaskers te verplichten op drukke plaatsen. In Oostende is een mondmasker op de dijk aangeraden, niet verplicht. En dat is ook het geval in De Panne. Koksijde en Middelkerke laten toeristen en inwoners helemaal vrij. Maar bij een avondmarkt of een ander evenement op de dijk in Middelkerke is het mondmasker dan weer wél verplicht.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Deinze gaat mondmaskerplicht invoeren in alle straten van de bebouwde kom

In Deinze gaat burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) mondmaskers verplichten in de bebouwde kom. Vandaag besliste de Nationale Veiligheidsraad om de mondmaskerplicht verder uit te breiden, naar alle drukke plaatsen, privé of publiek. De Oost-Vlaamse stad Deinze definieert de hele bebouwde kom als drukke plaats. "Dit is duidelijk, uniform en door iedereen gekend", zegt Vermeulen.

Deinze toonde zich ook in het verleden assertief in het afdwingen van de coronamaatregelen. De stad wou eind vorige maand al mondmaskers verplichten in supermarkten, maar werd uiteindelijk teruggefloten door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Vanaf zaterdag zal de mondmaskerplicht van toepassing zijn in alle straten en pleinen in de bebouwde kom van Deinze centrum en alle deelgemeenten. De verplichting geldt niet voor fietsers, lopers en joggers. Er wordt ook een uitzondering toegestaan om medische redenen en voor wie zware fysieke inspanningen moet doen tijdens het werk.

Formulier voor terugkeerders roept nog veel vragen op

Een van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad is dat iedereen die terugkomt van een buitenlandse reis een formulier over zijn "whereabouts" moet invullen, ook als het vakantieland "groen" of veilig is. Maar daar rijzen veel vragen over. Wat is een buitenlandse reis? Hoe stuur je het formulier op? Wie zal dat controleren? En vanaf wanneer is dit verplicht? We proberen al een aantal vragen te beantwoorden.

Lees meer in dit artikel:

Aantal Chiroleiders dat positief test na monitorcursus opgelopen tot 21

Het aantal Chiroleiders dat positief heeft getest op het coronavirus na deelname aan een monitorcursus, is intussen opgelopen tot 21. Gisteren was er sprake van 19 positieve gevallen. Dat bevestigt Erwin Cools, directeur van Chirojeugd Vlaanderen.

Aan de monitorcursus in Malle namen in totaal 58 jongeren deel, verdeeld over twee bubbels. 21 onder hen, uit een en dezelfde bubbel van 40 personen, testten al positief, bevestigt Cools. Er moesten geen nieuwe kampen geannuleerd worden als gevolg van de positieve tests.

Volgens Cools hebben de jongeren die positief testten geen ernstige symptomen. Zo zou de jongeman die als eerste naar de dokter ging, gedacht hebben dat hij last had van zijn allergie. "Hij voelde zich niet echt ziek."

Mondmaskers verplicht in Gentse winkelstraten

Na de beslissingen van de Veiligheidsraad wordt ook in Gent de mondmaskerplicht uitgebreid. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zal gemeenschapswachten inschakelen om bezoekers in het winkelwandelgebied te sensibiliseren over de verplichting. De Oost-Vlaamse stad blijft voorlopig gespaard van een opstoot in nieuwe coronabesmettingen. "Maar we moeten heel alert en waakzaam blijven", zegt De Clercq.

Gent had al vroeg een mondmaskerplicht ingevoerd op markten en foren, maar neemt extra maatregelen om het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte uit te breiden. Er worden gemeenschapswachten aangesteld die mensen zullen sensibiliseren, voornamelijk op de drukke as Veldstraat - Korenmarkt - Lange Munt. Het centraal winkelwandelgebied en de schakelstraten worden aangeduid als drukbezochte plaats waar de mondmaskerplicht geldt.

Het centraal winkelwandelgebied betreft het gebied van de Zuid, met o.a. de Vlaanderenstraat, tot aan het Gravensteen, en van de Kouter tot aan de Vrijdagsmarkt. Schakelstraten zijn straten die niet tot het kernwinkelgebied behoren, maar waar wel sprake is van drukte. Het gaat om de Wondelgemstraat, Bevrijdingslaan, Dampoortstraat en de Dendermondsesteenweg.

De stadsdiensten volgen de situatie op en bekijken welke extra plaatsen aangeduid moeten worden als zone waar een mondmaskerverplichting geldt. "We rekenen op alle Gentenaars en bezoekers om dit heel nauwgezet na te leven", zegt De Clercq. Die geeft nog aan dat het belangrijk is "dat we de maatregelen nu verder aanscherpen."

Is registratieplicht in de horeca wettelijk?

Vanaf zaterdag moeten horecazaken verplicht contactgegevens van hun klanten bijhouden, zo heeft de Veiligheidsraad beslist. Minister van middenstand Denis Ducarme (MR) had voor de vergadering nochtans verklaard dat een registratieplicht “wettelijk nog niet mogelijk is”. De Veiligheidsraad volgde die redenering dus niet. "Het is een kleine inspanning en geen grote aantasting van de privacy”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na afloop.

Privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert ziet geen problemen, “zeker als het enkel om een telefoonnummer en naam gaat”, maar hij is wel kritisch. “Hoe je die informatie gaat bijhouden en vernietigen is een andere vraag. En dat men die dingen aankondigt zonder er eerst over na te denken creëert alleen maar wantrouwen.”

Het is nog wachten op een nieuw ministerieel besluit waarin de regels praktisch worden verduidelijkt. Maar van boetes opleggen aan klanten die weigeren om hun gegevens achter te laten, lijkt geen sprake. De horeca-uitbater kan natuurlijk wel de toegang weigeren aan wie dat niet wil doen.

Bekijk de reportage over de horeca uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Hoe hoog wordt de tweede golf?

We zijn begonnen aan een tweede coronagolf en die dreigt veel hoger te worden dan de eerste golf, begin april. Dat zegt professor Kurt Barbé (VUB), op basis van recente berekeningen. Toch kan je ook vragen stellen bij de betrouwbaarheid van dat soort berekeningen. Het verloop van een pandemie voorspellen is bijzonder moeilijk. En elk model heeft voor- en nadelen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen