Nicolas Maeterlinck

Na brand schutterstoren Wetteren: lijm op spoorwegsteentjes moet asbest vasthouden

Spoorwegbeheerder Infrabel neemt maatregelen tegen de asbestdeeltjes die na de brand van de Schutterstoren in Wetteren vrijgekomen zijn. Uit metingen blijkt dat er geen gevaar is voor volksgezondheid maar de spoorwegbeheerder wil geen risico’s nemen. Een speciale lijm moet de vrijgekomen asbestdeeltjes op de spoorwegsteentjes vasthouden. 

Bij de brand van de schutterstoren in Wetteren zijn asbestdeeltjes vrijgekomen. De toren bevindt zich naast het station waardoor er ook op het spoor asbestdeeltjes terecht gekomen zijn.

Geen risico’s

Asbest is schadelijk voor de gezondheid en kan kanker veroorzaken. De spoorwegbeheerder Infrabel neemt liever geen risico’s voor de volksgezondheid. Eerder werden de perrons al gestofzuigd maar nu moet ook de ballast, de steentjes onder de spoorwegen, aangepakt worden. 

“Uit de stalen die we genomen hebben, bleek dat er asbestdeeltjes gevonden zijn. Wel werd de norm niet overschreden, toch gaan we ingrijpen”, legt woordvoerster Charlotte Verbeke uit. “We doen dat voor de veiligheid van het personeel, als er daar bijvoorbeeld onderhoudswerken moeten gebeuren, maar ook voor de algemene volksgezondheid.”

Tijdelijke lijm

De asbestdeeltjes zullen gefixeerd worden met een speciale lijm. “We gaan volgende week met een gespecialiseerde firma lijm gaan aanbrengen op de steentjes van de spoorwegen zodat die asbestdeeltjes zeker gefixeerd blijven. De werken gebeuren ’s nachts wanneer er geen treinen zijn.”

De lijm moet de stenen tijdelijk beschermen, maar na verloop van tijd worden die stenen vervangen. “Als we de stenen moeten vervangen, zouden we het treinverkeer moeten stilleggen. Die werken gaan we dus gecombineerd uitvoeren met andere geplande werken.”

Ook zal Infrabel een stuk van de spoorwegberm afgraven waar ook nog enkele asbestdeeltjes gevonden zijn.

kasto80

Meest gelezen