AP2011

Bedrijfsreuzen Apple en Nike onder druk na handelsrelaties met Xinjiang, waar Oeigoeren dwangarbeid uitvoeren  

De Verenigde Staten en steeds meer mensenrechtenorganisaties roepen bedrijfsreuzen waaronder elektronicabedrijf Apple en sportgigant Nike op om hun handelsrelaties met Xinjiang te verbreken. In de provincie Xinjiang worden volgens de Verenigde Naties meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in detentiecentra, waar ze onderdrukt worden en dwangarbeid uitvoeren. De bedrijven die de handelsrelaties met de regio onderhouden, staan zo steeds meer onder druk. 

Mensenrechtenorganisaties hebben een campagne gelanceerd, gericht aan grote bedrijven zoals Nike, Apple, Adidas en Amazon, om de waakzaamheid omtrent dwangarbeid in het westen van China te vergroten. Tot op vandaag wordt naast katoen ook heel wat kledij geëxporteerd vanuit de regio Xinjiang, waar de Oeigoeren  dwangarbeid moeten uitvoeren.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid die in het westen van China in detentiecentra worden geplaatst. 180 organisaties en onder meer ook de Verenigde Staten roepen de bedrijven nu op om de banden te doorbreken met leveranciers die zouden gebruikmaken van dwangarbeid. 

Merken zoals Apple en Nike hadden al lang moeten vertrekken, maar dat is niet het geval en daarom is deze publieke oproep tot actie noodzakelijk

Chloe Cranston van 'Anti-Slavery International'

Activiste Chloe Cranston van "Anti-Slavery International" vindt de situatie zorgwekkend en hoopt met haar oproep de waakzaamheid bij de bedrijven in kwestie te verhogen. "Merken en winkeliers hadden al lang moeten vertrekken, maar dat is niet het geval en daarom is deze publieke oproep tot actie belangrijk en noodzakelijk."

Ook de Verenigde Staten hebben de economische druk opgevoerd tegen Nike en Apple als gevolg van de misbruiken. De VS waarschuwt de bedrijven dat handel voeren met Xinjiang "not done" is. Nike en andere bedrijven bekijken momenteel de situatie. Ook Apple is er momenteel mee bezig, maar beweert "geen bewijs te hebben gevonden dat bij producten van het Amerikaanse bedrijf gebruik zou worden gemaakt van dwangarbeid".

De Verenigde Naties schat dat minstens een miljoen Oeigoeren in detentiecentra in Xinjiang worden vastgehouden. En toch worden deze wantoestanden tot op vandaag staalhard ontkend door China. Een woordvoerder van de Chinese ambassade in de VS laat weten dat de beschuldigingen van dwangarbeid in Xinjiang "vals en kwaadwillig" zijn. 

Meest gelezen