Nog niet alle ziekenhuizen zien opname besmette patiënten stijgen

De stijging van het aantal coronabesmettingen is nog niet in alle ziekenhuizen merkbaar. De ziekenhuizen die VRT NWS belde zien nog geen spectaculaire stijgingen in het aantal opnames. Het ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en AZ Delta in Roeselare merken wel een stijging. Maar ze zijn voorbereid op een mogelijk tweede golf.

Het cijfer van het aantal coronabesmettingen gaat de foute kant uit. Het aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt fors. Tot nu toe vertaalt zich dit nog niet in een even sterke toename van het aantal opgenomen besmette patiënten in de ziekenhuizen. VRT NWS belde er een aantal op en bij de meesten vallen de cijfers van opnames nog mee.

Het UZ in Brussel ziet geen stijging. Er liggen gemiddeld een 5-tal patiënten op de covidafdeling. Andere ziekenhuizen, zoals het AZ Groeninge in Kortrijk, het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) zien lichte schommelingen.

Wel een toename is er in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Daar ging het aantal opgenomen patiënten op enkele dagen tijd van 0 naar 7. Ook in het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare zien ze een stijging. Op één week tijd verdubbelde daar het aantal opgenomen patiënten. De toename van opnames en de stijging van het aantal besmette patiënten gaat in die regio’s wel hand in hand.

“Momenteel hebben we 27 patiënten die opgenomen zijn met coronabesmetting”, zegt Karin Decaestecker, hoofdgeneesheer van AZ Delta. “De meesten, 19, liggen op de covidafdeling zelf. Vijf patiënten liggen op intensieve zorgen en verspreid in het ziekenhuis liggen er ook nog enkele positieve patiënten die gedetecteerd zijn door middel van screening.”

Het ziekenhuis AZ Delta heeft drie campussen, in Torhout, Menen en Roeselare. Het centraliseert alle covidpatiënten in de campus in Roeselare. Daar zijn ze voorbereid op de hopelijk uitblijvende tweede golf van de coronabesmettingen.

“We proberen zeker te anticiperen”, zegt dokter Decaestecker. “De draaiboeken liggen klaar. We hadden ook al noodplannen uitgewerkt en bij de eerste golf waren we al voorzien voor een tweede golf. Vermoedelijk zullen we morgen of zeker begin volgende week een tweede corona-afdeling openen zodat er een tweede zaal vrijkomt met een extra capaciteit van 24 patiënten.

Meest gelezen