Meer maskers, gegevens achterlaten in horeca en extra maatregelen op lokaal niveau: dit besliste de Veiligheidsraad 

Mondmaskers dragen wordt vanaf zaterdag verplicht in drukke winkelstraten en op andere drukke plaatsen. Ook in horecazaken zullen klanten een masker moeten dragen zo lang ze niet aan hun tafel zitten, en één iemand per tafel zal ook zijn gegevens moeten achterlaten. Dat zijn de algemene maatregelen van de Veiligheidsraad, nu de besmettingscijfers al meer dan twee weken stijgen. Steden en gemeenten zullen zelf verder kunnen gaan, en lokaal extra maatregelen kunnen invoeren als ze met een opflakkering te maken krijgen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vanaf zaterdag mondmaskers op alle drukke plaatsen

We zullen vanaf zaterdag meer mondmaskers zien in ons straatbeeld. In winkelstraten, markten en rommelmarkten worden ze zeker verplicht, maar ook op andere drukke plaatsen, of die publiek of privé zijn. Op café of op restaurant moet u verplicht een masker dragen als u zich verplaatst, bijvoorbeeld wanneer u binnenkomt of weggaat en bij een toiletbezoek. Zodra u aan een tafel zit, mag het masker af.

Lokale besturen moeten nu een lijst opstellen van de plaatsen waar u een masker moet dragen. Dat kan eventueel aangeduid worden met een soort "verkeersbordje", suggereert viroloog Marc Van Ranst.

Ter herinnering, maskers waren al langer verplicht op het openbaar vervoer en bijvoorbeeld in kapsalons. Sinds twee weken moet u ze ook dragen in winkels, bioscopen, theater- en concertzalen, musea, bibliotheken en bankkantoren. 

"Bubbel" van 15 personen blijft, ondanks advies experten

De contactbubbel blijft ongewijzigd. Iedereen mag nog steeds 15 mensen per week ontmoeten op minder dan anderhalve meter afstand. Experten hadden aangeraden om dat aantal te verlagen naar 10, maar de Veiligheidsraad is hen niet gevolgd.

Als iedereen zich strikt houdt aan de bubbel van 15 kunnen we onze sociale bubbel, die zo belangrijk is voor ons, behouden

Premier Sophie Wilmès (MR)

Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukt wel dat we minder sociale contacten moeten hebben, maar het komt er vooral op aan om de maatregelen die nu al gelden, na te leven.

"Als iedereen zich strikt houdt aan de bubbel van 15 kunnen we onze sociale bubbel, die zo belangrijk is voor ons, behouden", zei de premier. Viroloog Marc Van Ranst betreurt alvast dat er geen aanpassing komt. "Van 15 naar 10 gaan was een veel sterker signaal geweest", zegt hij.

Eén iemand per tafel laat gegevens achter op restaurant en op café

In horecazaken zal één iemand per tafel zijn of haar contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) moeten achterlaten. Minister van middenstand Denis Ducarme (MR) had nochtans voor aanvang van de Veiligheidsraad laten verstaan dat die maatregel niet in orde zou zijn met de privacywetgeving.

Maar volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) moet daarvoor geen aanpassing gebeuren aan de privacywetgeving: "In Duitsland en Frankrijk doet men het al en zij zijn aan dezelfde Europese regelgeving onderworpen. Het is een kleine inspanning en geen grote aantasting van de privacy, denk ik."

"Tegen zaterdag zal een formulier beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie", zegt Wilmès. Er komen ook meer controles om te kijken of de maatregelen in de horeca worden nageleefd. 

Bekijk de reactie van Horeca Vlaanderen uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Formulier invullen als u van reis terugkeert

Iedereen die van reis terugkeert, of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal 48 uur voor aankomst verplicht een formulier moeten invullen op het internet. De manier waarop u terugkomt (met de trein, de auto of het vliegtuig) zal daarbij geen verschil maken. Dat formulier zal binnen een paar dagen beschikbaar zijn, zegt de premier. Op de website van Buitenlandse Zaken is nu al dit formulier terug te vinden, enkel in het Engels, dat moet worden doorgemaild. 

Wilmès riep ook nog eens op om de regels ook op reis goed na te leven: "We hebben allemaal verontrustende filmpjes gezien van feestjes met toeristen rond het zwembad of op straat. Verpest voor een paar uur ontspanning niet alle inspanningen die u tot nu toe heeft geleverd", klonk het. 

Bekijk het verslag over het verplichte formulier uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Steden en gemeenten kunnen extra maatregelen nemen

Steden en gemeenten zullen zelf extra maatregelen kunnen nemen. Daarvoor is door de verschillende regio's een soort “menukaart” opgesteld, afhankelijk van de lokale situatie. Die maatregelen kunnen gaan van bezoekers beperken of verbieden in woonzorgcentra en in ziekenhuizen, een avondklok, samenscholingen verbieden (eventueel met een leeftijdslimiet), tot het sluiten van de horeca en de quarantaine van een volledige wijk, een dorp, of zelfs een stad.

Die beslissingen moeten altijd worden genomen in overleg met het federale niveau en met de gouverneur. Burgemeesters hadden gisteren kritiek, en noemden de procedure omslachtig. "Ik denk dat men overdrijft", reageert minister-president Jan Jambon (N-VA).

"Als men de cafés in één gemeente sluit, dan zal men gewoon naar de gemeente ernaast gaan. Het is toch logisch dat de gouverneur dan mee in de gaten houdt wat lokale besturen beslissen? We communiceren ook niet meer per postduif, dat kan vandaag eenvoudig per e-mail. Ik vraag mij af of dat administratief zo zwaar is", zegt hij. 

Nachtwinkels sluiten om 22 uur

Nachtwinkels gaan verplicht om 22 uur ’s avonds dicht. Nu sluiten ze net als de horeca om 1 uur ’s nachts, maar dat sluitingsuur wordt dus opnieuw vervroegd. Zo wil de Veiligheidsraad voorkomen dat mensen vlak voor de sluiting van de cafés nog iets te drinken halen in een nachtwinkel, en dan verder doorzakken op straat. 

Voorlopig geen versoepelingen meer

Het is duidelijk dat versoepelingen er niet meer inzitten. Vanaf 1 augustus zouden beurzen en salons mogen openen, en zou het aantal bezoekers op evenementen worden opgetrokken (naar 400 binnen, en 800 buiten). Ook op recepties na trouwfeesten zouden er meer mensen worden toegelaten. Maar die versoepelingen, de zogenoemde fase 5, kan nu zeker niet ingaan. 

Premier Sophie Wilmès (MR) hamerde nog eens op de 6 gouden regels, de algemene richtlijnen:

  • Respecteer de hygiëneregels.

  • Doe uw activiteiten het liefst buiten.

  • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die in de risicogroep zitten.

  • Respecteer de veiligheidsafstand.

  • U kunt nauwere contacten hebben met 15 personen.

  • En als u iets in groep doet, beperk die dan ook tot 15 personen. 

Deze regels "zijn geen advies, maar verplichtingen die gevolgd moeten worden", benadrukte premier Wilmès. "Het zijn wel degelijk 15 mensen per week en niet per dag. We moeten onze sociale contacten beperken en in staat zijn om onze contacten op te sommen om de contactopsporing te vergemakkelijken. Als iedereen zich strikt houdt aan de bubbel van 15 kunnen we onze sociale bubbel, die zo belangrijk is voor ons, behouden."

Herbekijk hier de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen