Rook vult de lucht in Portland wanneer federale agenten de BLM-protesten proberen te onderdrukken
Noah Berger

President Trump stuurt federale agenten naar Chicago en Albuquerque

De Amerikaanse regering stuurt manschappen van federale veiligheidsdiensten naar Chicago en Albuquerque. De voorbije dagen werden er ook al federale agenten naar Kansas en Portland gestuurd. Trump verwijt de burgemeesters van die steden -niet toevallig allemaal Democraten- dat ze te laks optreden tegen de straatprotesten.

In de meeste Amerikaanse steden waar de Black Lives Matterprotesten aanhouden, gebeurt dat op een vreedzame en rustige manier. Maar in sommige steden kwam het de voorbije dagen nog tot clashes tussen de politie en de demonstranten. President Trump zoekt nu de confrontatie op: hij heeft het departement Justitie gevraagd om federale ordetroepen te sturen naar Chicago in de staat Illinois en naar Albuquerque in New Mexico. De lokale burgemeesters vrezen dat daardoor het geweld nog zal oplaaien.

Vorige week stuurde Trump al federale agenten naar Portland in Oregon en naar Kansas City (Missouri). De gouverneur van Oregon heeft zich verzet tegen de komst van die manschappen. Hij heeft een federale rechter gevraagd om de beslissing van de president ongedaan te maken en de agenten uit de stad weg te halen. Volgens de gouverneur zijn de lokale ordediensten beter geschikt om de protesten te begeleiden; de federale troepen zouden zich agressiever opstellen waardoor de situatie alleen maar erger wordt.

Maar op een persconferentie in het Witte Huis zei Trump dat hij het niet langer kan aanzien: "Elke Amerikaan, ongeacht inkomen, huidskleur of postcode, moet op straat kunnen wandelen zonder zich bedreigd te voelen." Tegelijk haalde hij uit naar de burgemeesters van die steden: "Besef goed dat het eigenlijk de taak is van de lokale beleidsmakers om hun straten veilig te houden. Ik hoop dat de burgers hen daarvoor verantwoordelijk houden."

De burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot, zegt dat ze wel steun kan gebruiken van federale agenten, maar dan om het wapengeweld in haar stad in te dijken. De protesten vallen daar niet onder, zegt ze. Op Twitter haalt ze uit naar de president: "Onder geen enkele voorwaarde zal ik toestaan dat de troepen van Donald Trump naar Chicago komen en onze inwoners terroriseren."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Law & Order

Trump verwijt Democratisch bestuurde steden als Chicago dat ze de controle verloren hebben aan wat hij radicaal-links noemt. Terwijl het geweld in bijvoorbeeld Chicago en New York de laatste maanden wel degelijk is toegenomen, is Trumps verklaring te kort door de bocht stellen veiligheidexperts. Zij wijzen veeleer naar een samenspel van factoren zoals de onzekerheid in coronatijd, de historische werkloosheid, de protesten wegens politiegeweld en racisme.

Volgens burgemeester Lightfoot is het de president niet te doen om misdaadbestrijding, maar wil Trump vooral de aandacht afleiden van COVID-19, want de epidemie is in de VS nog lang niet onder controle.

President Trump wil zich profileren als man van Law & Order, van een hard veiligheidsbeleid, als nieuwe strategie in de campagne voor de presidentsverkiezingen, nu de corona-epidemie de goede economische cijfers heeft weggeveegd.  Hij hoopt zo zijn groeiende achterstand op zijn Democratische tegenstander Joe Biden goed te maken. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen