Psychiatrisch centrum Lede test zelf: snel resultaat toont 7 besmettingen

Psychiatrisch Centrum Ariadne in Lede heeft maandag zelf alle patiënten en medewerkers getest van één afdeling . Dat gebeurde nadat vorige week een patiënt positief testte op het coronavirus. Zaterdag had ook een personeelslid milde symptomen. Om vertraging door het lange weekend te vermijden, heeft het ziekenhuis maandag zélf de tests afgenomen en dinsdag bleken nog eens 1 patiënt en 6 medewerkers besmet te zijn. De directie roept iedereen op zich sneller te laten testen.

De besmettingen in het Psychiatrisch Centrum Ariadne in Lede zijn vastgesteld op een open afdeling. De patiënten kunnen er binnen en buiten en bezoek ontvangen. Nadat één van de patiënten vorige week milde symptomen kreeg en getest werd, bleek hij besmet te zijn met het coronavirus. Toen ook een medewerkster zaterdag verkouden was, kreeg ze van de directie de raad om naar de huisarts te gaan en een test te vragen. 

Een weekend geeft vertraging in testing en opsporing, en een lang weekend, al helemaal
Marc Vandergraesen, directeur Psychiatrisch Centrum Lede

De verkouden medewerkster ging naar de huisarts, maar kreeg de boodschap dat ze zich woensdag moest aanbieden bij een screeningscentrum, na het verlengde weekend dus. "Dat is te laat, zegt directeur Marc Vandergraesen: "We hebben maandag dan ook meteen beslist om iedereen van de betrokken afdeling zelf te testen. Dinsdag kregen we al het resultaat terug van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst: nog eens één patiënt en zes medewerkers zijn besmet met het coronavirus. Ze hebben allemaal maar milde symptomen. De medewerkers blijven thuis in quarantaine, de twee patiënten blijven alleen op hun kamer. 

Afdeling enkele dagen gesloten

"We hebben familie en vrienden gevraagd de patiënten niet te bezoeken zolang we geen resultaten hadden, en patiënten mochten de afdeling niet uit." zegt Vandergraesen nog. "Nu we weten wie er wel en niet besmet is, mogen mensen weer binnen en buiten, maar wel verplicht met een mondmasker. Patiënten moeten het niet dragen wanneer ze alleen op hun kamer zijn. De medewerkers krijgen ook extra beschermende kledij, en er staat her en daar handgel."

Volgens Vandergraesen moet het screenen dus sneller gebeuren dan nu, en al zeker voor zorgmedewerkers. Ook de contacten opsporen moet snel gebeuren, voegt hij er nog aan toe. 

kasto80

Meest gelezen