Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Turkije en Griekenland op ramkoers na Turkse plannen om gas te winnen in Griekse wateren  

De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen Griekenland en Turkije opnieuw opgelopen. Aanleiding van de oplopende spanning was een Turks onderzoeksschip dat werd uitgestuurd naar een Grieks eiland om olie-en gasbronnen in kaart te brengen. De Griekse autoriteiten verwerpen de expeditie van de Turken.  

De bal ging aan het rollen toen Turkije twee dagen geleden aankondigde een onderzoeksschip uit te sturen naar het Griekse eiland Kastellorizo, dat vlak bij de Turkse kust ligt. Turkije wil onderzoek doen naar gas en olie in de regio. Meteen na de aankondiging luidde de Griekse marine de alarmbel. De Grieken staan niet zomaar toe dat een Turks schip onderzoek voert voor gaswinning bij het Griekse eiland Kastellorizo. Volgens de Griekse pers heeft Turkije achttien militaire schepen naar de regio gestuurd. Bij de Grieken is het nu dus alle hens aan dek. 

Volgens de Griekse pers stuurde Turkije 18 militaire schepen naar de regio

Het is niet eenvoudig om te bepalen of Turkije al dan niet illegaal bezig is. Er bestaat geen overeenstemming tussen beide landen over welk territorium tot welk land behoort. Griekenland beschouwt de regio tot twaalf mijl buiten haar kusten als de zijne, terwijl die afstand volgens Turkije maar zes mijl zou bedragen. Op internationaal niveau is er ook niet veel duidelijkheid over welk territorium nu juist tot Griekenland of Turkije behoort. 

Tweestrijd voor de EU

Intussen heeft de Europese Unie gereageerd op het voorval in de Egeïsche Zee. De EU vindt dat Turkije met deze expeditie een verkeerd signaal uitzendt: "Dit is volledig ongepast." Lidstaten van de EU maken zich klaar voor eventuele sancties tegen Turkije, als het land zijn zoektocht naar olie en gas in het gebied voortzet. De Franse president Emmanuel Macron reageerde kort op de Turkse onderneming: "Het is niet aanvaardbaar dat de maritieme ruimte van een lidstaat van onze Unie geschonden of bedreigd wordt." 

Het is niet aanvaardbaar dat de maritieme ruimte van een lidstaat van onze Unie geschonden of bedreigd wordt.
Emmanuel Macron

Het is nu aan de Europese Unie om dit conflict op diplomatieke wijze op te lossen. Maar het is geen gemakkelijke evenwichtsoefening voor de EU, aangezien beide landen belangrijk zijn voor de Europese Unie. De EU heeft Turkije nodig om vluchtelingen 'tegen te houden', terwijl de EU zijn lidstaat Griekenland niet zomaar opzij kan zetten. 

De spanning tussen Griekenland en Turkije is niet nieuw. De Egeïsche Zee is al meermaals het strijdtoneel geweest voor beide landen. In het verleden stonden beide landen al vaak op het randje van een oorlog. De grens tussen Griekenland en Turkije wordt ook al langer bewaakt. Naast onenigheden tussen beide landen die te maken hebben met migratie en onlangs ook de Hagia Sofia, veroorzaakt dit conflict extra spanning. 

Toeristen die momenteel op het Griekse eiland Kastellorizo verblijven, pakken alvast hun koffers. 

Meest gelezen