Google Streetview

Ticketverkoop cultuurcentra komt traag op gang: "Blijven organiseren tot het geld op is"

De ticketverkoop voor het nieuwe seizoen 2020-2021 loopt voor heel wat cultuurcentra erg stroef. Ook voor voorstellingen die in een normaal jaar soms binnen de dag uitverkocht zijn, zijn er vaak nog steeds kaartjes te koop. "Mensen wachten duidelijk af omdat alles op lange termijn veel te onzeker is", vertelt directeur Wim Meert van CC Strombeek in Strombeek-Bever bij Grimbergen.

Een verrassing is de moeizame start van de ticketverkoop niet. Enerzijds zijn heel wat mensen erg terughoudend om nu al kaartjes voor een voorstelling te boeken. Anderzijds kunnen de cultuurcentra ook nog niet voluit voorstellingen vastleggen en reclame maken. "We hebben voorlopig heel weinig reclame gemaakt voor onze programmatie. Sinds begin juli staat ons - voorlopig beperkte - aanbod enkel op onze website. We wachten ook tot midden augustus om ons programmaboekje uit te geven. Pas daarna komt de verkoop van de tickets doorgaans echt op gang, maar dat moeten we nog afwachten", aldus Meert in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

We maken sowieso verlies. Maar we vinden het in coronatijden belangrijk om cultuur te blijven aanbieden

Veel onzekerheid

Maar ook het publiek is voorzichtiger en speelt korter op de bal, gaat Meert verder. "Op lange termijn is er gewoon te veel onzekerheid. Mensen gaan dus wachten om tickets te boeken. We focussen daarom op de zomerprogrammatie die zich vooral buiten afspeelt. We hopen dat mensen tegen eind augustus, als we meer zicht hebben op het nieuwe schooljaar en het najaar, weer gaan reserveren."

Voorstellingen met verlies

Volgens de huidige maatregelen mogen er momenteel ook binnen tot 200 mensen aanwezig zijn op evenementen en culturele activiteiten. Op voorwaarde dat de sociale afstand van anderhalve meter tussen de verschillende bubbels gegarandeerd kan worden. Voor de schouwburg van CC Strombeek betekent dat in de praktijk dat slechts 100 van de 400 stoelen mogen worden ingenomen. "Dat is logisch, de gezondheid primeert. Maar rendabel is dat dus niet, alles wat we organiseren in de schouwburg doen we met verlies. We vinden het weliswaar in tijden van corona belangrijk om cultuur te kunnen blijven aanbieden. Zeker nu is het belangrijk dat mensen een mooi optreden of concert kunnen meepikken. Ook al kost het ons meer geld, het is onze maatschappelijke plicht. En dat gaan we volhouden zolang het financieel haalbaar blijft", aldus directeur Meert.

Zomerbar Werf1853

In juli en augustus organiseert het cultuurcentrum op het plein voor de deur een zomerbar met allerlei optredens van onder andere muzikanten en stand-up comedians. Zo komen Jan-Jaap van der Wal, sopraan Astrid Stockman en Xander De Rycke al zeker langs. Vergeet wel je mondmasker niet, want dat is verplicht op alle evenementen in Grimbergen.

Meest gelezen