Hoofdverpleger Sint-Trudoziekenhuis bereidt zich voor op tweede golf: “Positief blijven en maatregelen strikt opvolgen”

De cijfers en modellen zien er niet hoopgevend uit. Veel sneller dan verwacht schiet het aantal besmettingen weer de hoogte in. Dat is een harde noot om te kraken voor het zorgpersoneel. Hoofdverpleegkundige Sander Ombelets van het Sint-Trudoziekenhuis houdt de moed erin, vertelde hij in het middagprogramma van Radio 2 Limburg.

Sander Ombelets is hoofdverpleegkundige in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Bij de eerste golf werd het ziekenhuis zwaar getroffen en was het alle hens aan dek om de toestroom aan COVID-19 patiënten verwerkt te krijgen. De tweede golf lijkt nu wat vroeger dan verwacht te komen: “We hadden die tweede golf liever zo lang mogelijk afgehouden, of helemaal vermeden. Maar we staan er nu voor en ik denk dat we er wel klaar voor zijn. We hebben veel geleerd en er is meer psychologische begeleiding.”

Niet bekomen van eerste golf

Is het zorgpersoneel dan al helemaal bekomen van de eerste golf? Sander Ombelets denkt van niet. “We hebben een heel zwaar en pittig voorjaar meegemaakt, dus neen, we zijn daar nog niet helemaal van bekomen. Maar we hebben wel al onze overuren kunnen opnemen en het personeel heeft verlof kunnen nemen. Dat is alvast goed. Mentaal is het moeilijk om voor een tweede golf te staan. Maar we hebben er wel vertrouwen in dat we klaar zijn.”

Tijdens de eerste golf hebben we met zijn allen geapplaudisseerd voor de mensen in de zorg. Dat hoeft niet per sé voor Sander. Het beste bedankje is de maatregelen goed opvolgen, afstand houden en je mondmasker dragen waar nodig. “We moeten er sowieso samen door. Dus moeten we positief blijven en iedereen meekrijgen om de maatregelen goed op te volgen.”

Meest gelezen