Videospeler inladen...

Regels voor bezoek in woonzorgcentra worden opnieuw strenger: fysiek contact niet meer toegelaten

Nu de coronacijfers opnieuw stijgen, worden er extra maatregelen getroffen in de woonzorgcentra. Bezoekers moeten de 1,5 meter afstand ook respecteren binnen de eigen bubbel. Fysiek contact, zoals handen geven, kussen of knuffelen, is dus niet meer toegelaten. Het dragen van een mondmasker blijft verplicht.

De maatregelen voor bezoek in woonzorgcentra waren ongeveer een maand geleden versoepeld, om "vrijer en warmer" contact mogelijk te maken met naasten en familieleden. Maar nu komt daar dus weer een einde aan.

Er wordt daarnaast aangeraden om het bezoek bij voorkeur te laten plaatsvinden in open lucht of in een speciaal daartoe voorziene ruimte. Bezoek op de kamer wordt de uitzondering. De cafetaria kan worden gebruikt volgens de regels die ook in de horeca gelden, met bijkomend de verplichting van een scherm tussen bewoner en bezoeker.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bewoners die de voorziening willen verlaten, kunnen dat doen als er geen problematische uitbraak is in de gemeente. Ze moeten wel overleggen met het woonzorgcentrum, een mondmasker dragen en afstand respecteren. Bij lokale toenames van de besmettingen kunnen de woonzorgcentra het best contact opnemen met het lokaal bestuur. In samenspraak kunnen dan bijkomende maatregelen worden getroffen.

"We willen absoluut vermijden dat we de woonzorgcentra moeten sluiten, vanwege het mentale welzijn van onze bewoners", zegt Karine Moykens, die de Vlaamse Taskforce Zorg leidt. "Dat is een cruciaal gegeven, maar het betekent niet dat we niets moeten doen. Daarom nemen we deze preventieve maatregelen."

Meest gelezen