Belga Image

3 op 4 Genkenaren zijn tevreden met  toerisme in hun stad

Ruim 3 op 4 Genkenaren is blij met het toerisme in hun stad en vindt dat het een toeristische bestemming moet blijven. Dat blijkt uit een online bevraging uit april 2020 bij 413 inwoners. Uit diezelfde bevraging blijkt ook wel dat Genkenaren minder fier zijn op hun stad dan bewoners van kunststeden. 

De overgrote meerderheid van de Genkenaren is blij met het toerisme in hun stad, dat concludeerde Toerisme Vlaanderen in samenwerking met de stad Genk en hogeschool PXL. In april vulden 413 Genkenaren een online bevraging in die polste naar hun bevindingen over het toerisme in Genk. Uit de resultaten bleek dat 76% van de bevraagde Genkenaren aangeeft het toerisme in hun stad te steunen. Daarbij vindt 83% van hen dat Genk een toeristische bestemming moet blijven.

Niet enkel goed nieuws

Uit het onderzoek kwamen echter ook enkele bedenkingen vanuit de Genkse bevolking te boven. 'Slechts' 59% van hen geeft aan fier te zijn op hun stad omwille van toerisme. Dat is laag ten opzichte van andere kunststeden zoals Antwerpen en Brugge, waar het percentage om en bij de 70 à 80 ligt. De inwoners van Genk geven aan dat ze meer betrokken willen worden bij het beleid op vlak van toerisme.

"Als je kijkt naar steden zoals Brugge, Gent en Antwerpen zie je dat die historisch gezien ook heel belangrijk waren. Genk is daarentegen de laatse jaren stelselmatig gegroeid. Het is nu aan het lokale bestuur om hun unieke toeristische eigenschappen te vinden en daarop in te zetten", vindt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). Verder is ook Toon Vandeurzen (CD&V), schepen van Toerisme in Genk, tevreden met de cijfers: "We zien dat de Genkenaar verder wil met het toerisme, maar het is belangrijk dat het de welvaart en de lokale sector in Genk ten goede komt."

Minister Demir is zelf Genkenaar en is fier op haar stad. "We hebben in Genk veel troeven zoals het Nationaal park en de mijnsites waar de Vlaamse overheid al veel in heeft geïnvesteerd. Nu is het een kwestie van deze troeven ook uit te spelen op Europees vlak en toeristen naar hier te halen."

Meest gelezen