Videospeler inladen...

Biostatisticus Niel Hens: "Als we nú niets ondernemen, start het onderwijs in september met code oranje of rood"

Als het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, dan kunnen de scholen in september niet volledig opengaan. Dat zegt biostatisticus Niel Hens in "De ochtend" op Radio 1. Hij roept duidelijk op om alle coronamaatregelen nú nauwgezet op te volgen, om te voorkomen dat "de scholen in september gehypothekeerd worden".

Biostatisticus Hens windt er geen doekjes om: met de huidige stijgende coronacijfers in ons land ziet hij het onderwijs starten met code oranje of rood. Hij verwijst daarmee naar het plan dat eind juni werd uitgewerkt voor het nieuwe schooljaar 2020-2021. Daarbij zal er gewerkt worden met vier kleurencodes. 

Waarvoor staan oranje en rood ook alweer?

Code oranje wijst op een matig risico met systematische besmettingen. In deze situatie blijven kleuter- en lagere scholen min of meer op dezelfde manier werken. Wel zullen kinderen in hun eigen klas moeten eten en worden de activiteiten buiten de school opgeschort.

Op de secundaire scholen worden klassen gehalveerd en mogen ze maar week om week naar school, om het aantal contacten en verplaatsingen te verminderen. Tijdens de weken thuis moeten leerlingen werken aan extra leerstof die de vorige week is meegegeven. Daarop zal dan de week erop weer worden teruggekomen. Kwetsbare leerlingen kunnen wel gewoon op school worden uitgenodigd.

Iedereen krijgt bij code oranje een vaste plaats in de klas, pauzes zullen plaatsvinden in de eigen klasbubbel, eten gebeurt in de eigen klas. Ook hier worden trouwens buitenschoolse activiteiten geschrapt.

Het deeltijds kunstonderwijs zal volledig blijven verderlopen voor -12-jarigen. Voor wie ouder is dan 12 worden de groepen beperkt.

De voorstelling van het plan eind juni met Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

Code rood betekent dat er een wijde verspreiding is van het virus en dat contacten moeten worden vermeden. Toch verandert dat niet zo veel in het onderwijs. De kleuter- en lagere scholen blijven ook hier gewoon draaien volgens (grotendeels) dezelfde normen als die van code oranje. Dat is ook op de secundaire scholen zo.

Ook het deeltijds kunstonderwijs zal volledig blijven verderlopen voor -12-jarigen. Voor wie ouder is dan 12 worden de groepen nog verder beperkt.

"Het gaat moeilijk worden voor ouders"

Hens pleit niet voor een lockdown als hij de cijfers bekijkt. "Een lockdown zoals we de eerste keer hebben meegemaakt (in maart), is in principe niet nodig. Maar als we het tij nu niet kunnen keren, starten we sowieso in september in code oranje of rood voor het onderwijs. We gaan het schooljaar hypothekeren van bij de start. Het gaat moeilijk worden voor telewerkende ouders. We moeten nú ingrijpen om dat te vermijden." Kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar geven evengoed het virus door.

"Moeite moeten doen om curve om te buigen"

Uit onderzoek dat Hens deed met de Universiteit van Antwerpen over ons gedrag in coronatijd blijkt dat vooral jongeren tussen 18 en 30 lakser omspringen met de maatregelen.

Zij hebben nu gemiddeld meer contact met oudere mensen en zullen dus het virus wellicht sneller doorgeven. "Daardoor vrezen we een stijging van het aantal ziekenhuisopnames op termijn", legt Hens uit.

Hens maakt zich zorgen als hij de studie analyseert. "Maar de studie geeft ook duidelijk aan dat we het tij kunnen doen keren door ons contactgedrag aan te passen", zegt hij. Dat kan door onze bubbel (van 15) te beperken en altijd dezelfde 15 contacten per week te onderhouden.

"We gaan op dit moment moeite moeten doen om de stijgende curve om te buigen. Ik had liever een signaal gekregen (van de Veiligheidsraad, red.) naar een bubbel van 10 toe."

Bekijk hieronder ook het integrale gesprek met Niel Hens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen