Videospeler inladen...

Antwerpse gouverneur doet smeekbede: "Alstublieft, beperk je sociaal contact tot je gezin of kies twee vaste vrienden"

In Antwerpen stijgt het aantal coronabesmettingen veel sneller dan in de rest van het land. Gouverneur Cathy Berx deed vanmorgen bij Radio 2 Antwerpen een smeekbede: “Alstublieft, beperk je sociaal contact terug tot je gezin of kies twee vaste vrienden om mee af te spreken. Geef geen kussen of handen, draag een mondmasker en was je handen voldoende. Het is nu één na twaalf, niet meer vijf voor twaalf.” Ook Anne Martens, waarnemend provinciegouverneur van West-Vlaanderen, is erg bezorgd.

Gouverneur Berx wil passende maatregelen nemen en vindt de coronacijfers in haar provincie dramatisch en zeer zorgwekkend. "Ik hoop dat we het tij nog kunnen keren, maar dan moeten we ons nu allemaal aan de regels gaan houden. Ik heb het gevoel dat veel mensen nonchalant en roekeloos zijn geworden. Ze voelen zich onsterfelijk, maar we zien een enorme stijging in het aantal besmettingen en in het aantal ziekenhuisopnames. We moeten nu ingrijpen", zegt Berx. 

Horeca, wees niet creatief met het omzeilen van de maatregelen

Gouverneur Cathy Berx

Ook naar de horeca doet Berx een oproep. "Zorg ervoor dat er niet alleen tussen de tafels maar ook tussen de gezelschappen anderhalve meter is. Wees dus niet creatief met het omzeilen van maatregelen, maar zorg er vooral voor dat het virus zich niet verder kan verspreiden."

Ook van familie- of trouwfeesten is Berx nu geen voorstander. "Feesten zijn de ideale plaats om mensen te besmetten. Als je een feest organiseert, teken dan desnoods cirkels op de grond om allemaal in bubbels te blijven en gebruik een smartphone om van tafel tot tafel te converseren. Als we dat nu niet doen, dan betalen we deze prijs cash, en die prijs is enorm hoog", aldus Berx.

Het is net op die trouwfeesten dat er veel besmettingen worden verspreid, weet Berx. Ze kijkt daarvoor ook specifiek naar gemeenschappen van mensen met een migratieachtergrond. "Het gaat om gemeenschappen die vooral besmet geraken op trouwfeesten, pleintjes en ook in shishabars. Het is geen toeval dat Bart De Wever dat probleem heeft aangekaart, en dat is trouwens door de virologen bevestigd", verwijst ze naar een beslissing van de Antwerpse burgemeester om waterpijpen in heel Antwerpen te verbieden. Tegelijk zegt de gouverneur duidelijk dat het probleem verder gaat dan enkel mensen met een migratieachtergrond. 

Uniform beleid voor heel de provincie

Berx is een plan van aanpak aan het maken voor alle Antwerpse gemeenten. Zo wordt er een modelreglement ontwikkeld voor een uniform beleid in heel de provincie. "Ik wil met alle gemeenten en alle inwoners van onze provincie een challenge aangaan. Heel veel burgemeesters hebben me laten weten welke maatregelen ze willen nemen, maar ook alle goede ideeën van de inwoners zijn welkom om nu die fysieke afstand waar te maken, zodat het virus geen vrij spel krijgt."

Tot slot vraagt Berx uitdrukkelijk aan al wie positief test om binnen te blijven. "Houd je aan de quarantaine! Doe je dat niet, dan zijn dat bijna opzettelijke slagen en verwondingen. Binnenblijven is de boodschap."

Bekijk de oproep van Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, gevolgd door een commentaar van  Niel Hens, professor biostatistiek, in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Bijzonder bezorgd"

De gouverneurs van de verschillende provincies overleggen volop met de burgemeesters uit hun provincie over eventuele bijkomende coronamaatregelen.

"Ik ben bijzonder bezorgd", zegt Anne Martens, waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen. "Ik hoop dat we dit lokaal kunnen indijken, maar het lijkt moeilijk. Ik ben geen viroloog, maar ik vrees dat de maatregelen die gisteren zijn bekendgemaakt onvoldoende zijn."

Ook de Antwerpse huisartsen en spoedartsen doen een oproep aan de Antwerpenaren: "Ga terug naar uw kot"

Videospeler inladen...

Meest gelezen