Videospeler inladen...

Belg overleefde ternauwernood corona in New York: "Verrassend hoe het lichaam afziet"

Op 24 maart stapt Stefan Himpe uit Brugge met koorts en een zware hoest in een taxi naar het ziekenhuis in New York, waar hij al zes jaar woont en werkt. Een uur na zijn opname ligt hij aan een beademingstoestel, in een kunstmatige coma. Maar zijn hart blijkt niet goed te reageren, en dokters geven hem 10 procent kans om te overleven. Eén maand later en 20 kilogram lichter kruipt hij toch door het oog van de naald. Onze correspondent Björn Soenens registreerde zijn verhaal.

West-Vlaming Stefan Himpe heeft als bij wonder de strijd tegen het coronavirus overleefd. Na een maand in coma te hebben gelegen in een ziekenhuis in New York getuigt Stefan: "Ik kon niets meer. Rechtop zitten lukte niet meer, laat staan dat ik nog kon wandelen. Het was verrassend om te zien hoe het lichaam afziet na 30 dagen coma."

Stefan ondervond aan den lijve hoe duur de Amerikaanse ziektezorg is. "Het is een echte business. Elke pil werd gescand en ging de factuur op." Stefan werkt in New York als financieel directeur voor een wereldwijde reclamegroep met 7.000 werknemers en kent dus wel wat van kosten. "De factuur van het ziekenhuis liep op tot meer dan een miljoen dollar." 

Stefan heeft geluk dat zijn ziekteverzekering alles betaalt. Lang niet iedereen in de VS kan daar van meespreken. Miljoenen Amerikanen zijn niet verzekerd. Voor corona betaalt de overheid uitzonderlijk hun rekening. Buiten de coronaperiode gaan Amerikanen persoonlijk failliet als ze ziek worden.

Meest gelezen