Maxime Anciaux - All rights reserved

Bezoekregeling wordt aangepast in woonzorgcentra: “Onze bewoners zijn bang”

De 8 woonzorgcentra van Integro beslissen vandaag hoe ze de bezoekregeling aanpakken. De bewoners zijn bang en vragen zelf naar meer veiligheid.

Knuffelen, kussen of een hand geven is niet meer mogelijk in de woonzorgcentra. Recent is de bezoekregeling in de rusthuizen versoepeld, maar dat zal herbekeken worden door de stijging van het aantal besmettingen met COVID-19. Algemeen directeur Roel Eerlingen: “Bezoek in de kamer ligt momenteel nogal moeilijk. We moeten een afweging maken tussen de veiligheid van de bewoners, de levenskwaliteit en het haalbare voor het verzorgend personeel.”

Volgens Eerlingen zijn de bewoners bang en zijn ze vragende partij voor meer veiligheid. “We proberen de bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij dit soort beslissingen”, vertelt de algemeen directeur. “Er zijn altijd uitzonderingen, maar over het algemeen kiezen de bewoners voor veiligheid, boven dat stukje welzijn.  Ze zijn bang, dat is absoluut zo.”

We zijn intussen al bijna 5 maanden verder en het is hard slikken dat een tweede crisis eraan komt

In maart zijn de woonzorgcentra in volledige lockdown gegaan. In het begin was er een groot draagvlak voor de maatregelen. “Wat doen we onze bewoners toch aan, dachten we. We gaan mensen hebben die sterven van eenzaamheid en verdriet, maar in het begin zijn ze daar heel moedig mee omgegaan. Maar naarmate de tijd vorderde werd het echt moeilijk”, vertelt Roel Eerlingen. “We zijn intussen al bijna 5 maanden verder en het is hard slikken dat een tweede crisis eraan komt. Dit is een bittere pil.  Maar we hebben ook geleerd uit de eerste crisis. We gaan bewoners zeker niet alleen isoleren op hun kamer. We kunnen er wel voor zorgen dat bewoners in kleinere groepen contact hebben met elkaar.”

Vlaggen en applaus

Ook voor de medewerkers waren het zware maanden. Roel Eerlingen: “Nu staan we opnieuw voor een crisis op een moment dat we moeten steunen op vakantiewerkers. Dat is een heel fragiele situatie.”  

De woonzorgcentra vragen begrip en respect voor de eventuele nieuwe maatregelen. “We vinden de vlaggen en het applaus om 8 uur ’s avonds erg sympathiek. Maar ik stel ook vast dat minder mensen consequent zijn in hun gedrag. Onze sector is het meest gediend met het gezond verstand bij iedere burger.”

Maxime Anciaux - All rights reserved

Meest gelezen