AP2011

FAA waarschuwt voor problemen in motoren Boeing B-737 Classic en NG

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vraagt dat de motoren van 2.000 vliegtuigen van het type 737 Classic en NG gecontroleerd worden. Als die vliegtuigen door de coronacrisis te lang stilstaan, zouden sommige kleppen in de motoren kunnen verroesten. Die motoren zouden dan vermogen verliezen of uitvallen. 

De waarschuwing van de Federal Aviation Administration slaat op iets meer dan 2.000 vliegtuigen in de VS. Het gaat om toestellen van het type Boeing B-737 Classic of NG, die zeven dagen of langer hebben stilgestaan. Door de coronacrisis wordt er minder gevlogen en staan er nogal wat vliegtuigen geparkeerd. 

Net daardoor zou er roest kunnen optreden bij luchtkleppen in de motoren, waardoor die minder functioneren of geblokkeerd kunnen raken. Dat kan leiden tot verminderd vermogen, maar in vier gevallen zijn de motoren ook uitgevallen. De FAA vraagt de maatschappijen nu om die motoren te controleren vooraleer de toestellen opnieuw in dienst te nemen en constructeur Boeing engageert zich om die onderdelen eventueel te vervangen.

Het gaat dus niet over het nieuwe en intussen beruchte type 737 MAX, die sowieso aan de grond gehouden worden na twee ongelukken in Indonesië en in Ethiopië. Die toestellen hadden problemen met het besturingssysteem. Boeing hoopt nu om binnenkort toestemming te krijgen om die vliegtuigen opnieuw te laten gebruiken. 

Meest gelezen