Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Boko Haram laat opnieuw van zich horen: Vijf hulpverleners vermoord in noordoosten van Nigeria

In het noordoosten van Nigeria zijn vijf hulpverleners geëxecuteerd door leden van de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. De Afrikaanse ondergroepering van terreurorganisatie IS maakte de executie bekend met een videoboodschap. De feiten vonden plaats in Borno, een provincie in het noordoosten van Nigeria. 

Afgelopen maand gijzelden islamitische extremisten van Boko Haram vijf Nigeriaanse hulpverleners in het noordoosten van Nigeria. De terreurorganisatie verspreidde gisteren een video waarbij de vijf hulpverleners worden geëxecuteerd. Boko Haram eiste meteen de verantwoordelijkheid op voor de executie. 

De hulpverleners waren actief bij verschillende ngo's, waaronder het 'International Rescue Committee' in het noordoosten van Nigeria. De Verenigde Naties probeerden de gijzelaars al vrij te krijgen sinds juni, maar verschillende wegblokkades maakten die reddingsoperatie onmogelijk. 

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari bevestigt dat Boko Haram achter de executie zit en eist dat de betrokkenen zo snel mogelijk worden terechtgesteld. Buhari voegde eraan toe dat de resterende vestigingen van Boko Haram moeten worden geëlimineerd. 

De terreurorganisatie is al een tiental jaar zeer actief in het noordoosten van Nigeria, met duizenden slachtoffers tot gevolg. De aanwezigheid van Boko Haram brengt dan ook een humanitaire crisis met zich mee. 

Het is niet de eerste keer dat hulpverleners van ngo's het doelwit zijn van terreur in Afrika. In 2018 werden twee verpleegsters van het Internationale Rode Kruis geëxecuteerd. De Nigeriaanse regering slaagde er ook toen niet in om de gijzelaars vrij te laten na mislukte onderhandelingen met Boko Haram. 

Meest gelezen