Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

China sluit het Amerikaanse consulaat in de stad Chengdu: reactie op sluiting in Houston eerder

China eist dat het Amerikaanse consulaat in de stad Chengdu tegen maandag gesloten wordt. Eerder had de VS het Chinese consulaat in Houston in Texas laten sluiten. Beide landen zakken steeds verder in een economisch, diplomatiek en strategische conflict en wellicht is het einde daarvan niet meteen in zicht. 

Volgens China is de sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu een "noodzakelijk antwoord" op de eerdere beslissing van de VS om het Chinese consulaat in Houston in de staat Texas te sluiten. Peking noemt de beschuldiging van de VS dat dat consulaat betrokken was bij spionage en intimidatie van VS-burgers "belachelijk". 

Chengdu is een grote industriestad in Sichuan, de provincie die u mogelijk kent als het thuisland van de beroemde panda's. Het VS-consulaat bestrijkt van daaruit niet enkel Sichuan, maar ook de omliggende provincies Yunnan, Chongqing, Guizhou in het zuidwesten en de regio Tibet . Er werken ongeveer 200 mensen in dat kantoor, waarvan 150 Chinezen. 

Consulaten zijn een lagere vorm van vertegenwoordiging van een land in een ander land dan een ambassade. Er kunnen er meerdere zijn in het gastland en ze leveren diensten aan de lokale bevolking in verband met visa, burgerlijke zaken zoals gemengde huwelijken en dergelijke, maar houden zich vooral ook bezig met economische promotie en ondersteuning van bedrijven voor het land van oorsprong. De consulaten staan ook hun eigen burgers bij als die problemen hebben in het gastland.

De VS heeft naast de ambassade in Peking nog consulaire posten in Shanghai, Guangzhou (vlakbij Hongkong), Wuhan in het centrum en Shenyang in het noorden van China. Die kantoren zijn net als ambassades onschendbaar en in principe grondgebied van het sturende land, maar het gastland kan hen doen sluiten. 

"Nieuwe tirannie" vanuit China?

Het botert al langer niet meer tussen de VS en China. Gisteren trok de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo opvallend hard van leer tegen het communistische regime in Peking. Hij deed dat bovendien vanuit de Nixon-bibliotheek, die refereert naar de VS-president Richard Nixon die in 1972 de banden met de Volksrepubliek opende en dat is zeker geen toevallige keuze van Pompeo.

China is steeds meer autoritair in eigen land en steeds agressiever en vijandig tegen vrijheid elders in de wereld

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

De VS-minister herhaalde dat China steeds opnieuw intellectuele eigendom in de VS en in Europa wil stelen en dat dat honderdduizenden banen kost. Als de Chinese communistische partij haar gedrag niet wijzigt, dan moeten wij wel maatregelen treffen, klonk het. "China is steeds meer autoritair in eigen land en steeds agressiever en vijandig tegen vrijheid elders in de wereld", ging Pompeo verder. 

De VS en China zitten al enkele jaren verwikkeld in een handelsoorlog met tarieven en handelsbeperkingen over en weer. Daarnaast is er in de VS ook ergernis over de manier waarop het coronavirus kon ontsnappen uit China en uit Amerika kritiek op de onderdrukking van de Oeigoerse moslimminderheid in de westelijke Chinese regio Xinjiang. China zit ook op ramkoers met Europa over de repressie in Hongkong, met buurlanden zoals Japan, Vietnam, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen over eilanden in de Oost- en Zuid-Chinese Zee en met India over de grens in de Himalaya en er is de steeds groeiende afwijzing van Huawei en andere Chinese IT-bedrijven door westerse en Aziatische landen. 

Kaartje met Amerikaanse consulaten in China.

Meest gelezen