Experte Erika Vlieghe over spanningen met politiek: "Ik zal niet meer aanwezig zijn op de Veiligheidsraad"

Infectiologe Erika Vlieghe, die voorzitter is van de expertengroep GEES, zal niet meer aanwezig zijn op de Nationale Veiligheidsraad. Dat heeft ze gezegd in "Terzake" op Canvas. Gisteren is beslist om de bubbel van 15 niet te verkleinen, tégen het advies van de experten in, ondanks de tegenargumenten van onder meer Vlieghe zelf. Gisteravond liet Vlaams minister-president Jan Jambon uitschijnen dat Vlieghe toch akkoord was gegaan met de contactbubbel van 15. Dat noemt ze een brug te ver. Er is een overleg gepland tussen professor Vlieghe en premier Wilmès over haar verdere rol.

Infectiologe Erika Vlieghe, die voorzitter is van de expertengroep GEES, zal niet meer aanwezig zijn op de Nationale Veiligheidsraad en niet langer deelnemen aan de voorafgaande overlegcomités. Dat heeft ze gezegd in "Terzake". Tijdens die Veiligheidsraad worden nationale beslissingen genomen rond de coronacrisis. Zo werd gisteren beslist om de bubbel van 15 niet te verkleinen, tégen het advies van de experten in, onder meer Vlieghe zelf. 

Dit is geen gezonde samenwerking meer en dit is ook geen goeie constructie meer om samen te werken.

Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter GEES

Gisteravond liet Vlaams minister-president Jan Jambon uitschijnen dat Vlieghe toch akkoord was gegaan met de contactbubbel van 15. Dat noemt ze een brug te ver: "Dit is geen gezonde samenwerking meer en dit is ook geen goeie constructie meer om samen te werken."

Er is een overleg gepland tussen Vlieghe en premier Sophie Wilmès (MR) om haar rol te bespreken. "Ik wil niet meer in de Veiligheidsraad zitten, maar ik wil wel nog advies geven. Als dat leidt tot het einde van onze samenwerking, dan is dat zo, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar wat ik niet wil, is dat de suggestie wordt gewekt dat ik mee een vinger in de pap heb en beslissingsmacht heb. Dat is niet zo en dat moet je heel goed kunnen scheiden."

Bekijk hieronder het fragment uit Terzake waarin experte Erika Vlieghe haar beslissing toelicht, en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft zich bij Vlieghe verontschuldigd voor zijn uitspraken. Op persoonlijk vlak is het incident bijgelegd, zegt Vlieghe, maar dat verandert niets aan haar beslissing. 

Premier Wilmès heeft eerder vandaag al haar waardering voor Vlieghe uitgedrukt. 

Bekijk hieronder het volledige gesprek uit "Terzake" met professor Erika Vlieghe en professor biostatistiek Geert Molenberghs: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen