Hoe doorstaan slechthorenden de mondmaskerplicht? Ex-politicus Rob Beenders geeft enkele tips

Ex-politicus Rob Beenders roept op om rekening te houden met slechthorenden, nu je op heel wat openbare plekken een mondmasker moet dragen. Zo kan iemand recht in de ogen kijken en traag en duidelijk spreken helpen. 

Wie slechthorend is, zal het zeker vanaf zaterdag niet gemakkelijk hebben met communiceren in het openbaar. Mondmaskers bemoeilijken namelijk een conversatie voor iemand die niet goed hoort. Rob Beenders, zelf slechthorende, roept daarom op om daar rekening mee te houden.

Beenders geeft enkele tips om een conversatie met mondmasker makkelijker te maken voor beide partijen. “Sowieso is het belangrijk om aan te geven wanneer je niet goed hoort. Zo kan de persoon met wie je communiceert er onmiddellijk rekening mee houden. Wanneer je in conversatie gaat met iemand die slechthorend is, moet je vooral trager spreken en duidelijk articuleren. Communiceer zeker ook niet in ruimtes waar veel achtergrondlawaai is. De slechthorende moet dan nog meer moeite doen om te luisteren en de andere persoon moet luid roepen. Dat is voor geen beiden goed. Kijk de andere persoon ook goed in de ogen. Ogen zeggen veel meer dan de meeste mensen denken. Je kan al veel uit dat stuk van de gezichtsuitdrukking vertalen, en dat maakt de communicatie ook wel wat gemakkelijker”, vertelt de ex-politicus.

Vaak hebben dokters niet door dat iemand niet goed hoort. Dat levert soms situaties op waarbij er foute medicatie wordt voorgeschreven

Veel slechthorenden zijn te beschaamd om toe te geven dat ze je niet goed verstaan.  “In ziekenhuizen bijvoorbeeld”, legt Beenders uit. “Vaak hebben dokters niet door dat iemand niet goed hoort. Dat levert soms zelfs situaties op waarbij er foute medicatie wordt voorgeschreven. In ziekenhuizen in Leuven en Antwerpen geven ze slechthorenden aan de ingang een button, om dat probleem te voorkomen. Ik raad de ziekenhuizen in Limburg aan om hetzelfde te doen.”

De Vlaamse koepelorganisatie voor dovenverenigingen, Doof Vlaanderen, riep vandaag ook op om doorzichtige mondmaskers te gebruiken in plaats van het gewone exemplaar. Dat is niet alleen voor doven een handige tip om te  communiceren met anderen. Rob Beenders steunt die oproep ook voor slechthorenden. “Een zichtbare mond vergemakkelijkt de communicatie altijd. Bewegende lippen kunnen bepaalde woorden duidelijker maken. Het allerbelangrijkste blijft dat wanneer je iets niet verstaat, je dat ook gewoon laat weten. Het is voor slechthorenden nu ook het uitgelezen moment om een hoorapparaat aan te schaffen.”

Gehoorverlies is een stille epidemie aan het worden

In Limburg krijgt zo’n 10 procent van de bevolking te maken met gehoorverlies. “Alsmaar meer mensen hebben het voor”, vertelt Beenders. “Veel ouderen, maar zeker ook meer jongeren. Veel mensen beluisteren heel luide muziek en lopen gehoorschade op. Gehoorverlies is een stille epidemie aan het worden.”

Meest gelezen