IJsjes eten met mondmasker in Leuven: “Gebruik je gezond verstand”

Vanaf zaterdag moet je in het winkelwandelgebied van de stad Leuven verplicht een mondmasker dragen. Dat heeft het stadbestuur gisteren beslist. Maar dat brengt natuurlijk enkele praktische problemen met zich mee. Want hoe moet je met een mondmasker een ijsje of een wafel eten? 

Shoppen en ijsjes eten, gaan voor veel mensen hand in hand. Maar met de mondmaskerplicht is dat nogal moeilijk. Wie geen mondmasker draagt in het winkelwandelgebied van Leuven, riskeert een boete.  Maar mag je je mondmasker wel afzetten om aan je ijsje te likken?

Bij de bekende Leuvense ijsbar ’t Galetje zijn ze er gerust in. “We hebben bankjes naast en voor onze zaak waar mensen kunnen gaan zitten en eventueel zonder mondmasker hun ijsje kunnen opeten, dus voor ons is het niet zo’n probleem”, zegt Dennis Van Ham van ‘t Galetje. Wat verderop in het begin van de Diestsestraat ziet Fazil Tasdemir van wafel- en ijskraam Pinocchio het minder zitten. “Ik heb echt geen idee hoe de mensen hun wafel gaan moeten eten. Misschien moeten ze voor iedere hap eventjes hun mondmasker naar beneden trekken? Één ding staat wel vast: Er gaan nog minder mensen naar het stadscentrum komen.”

Goed voor de portemonnee

In de straten rond de Grote markt in Leuven dragen al veel mensen een mondmasker. De meeste mensen zien niet echt een probleem. “Ik denk dat je gewoon een beetje moet nadenken. Als je in de wachtrij staat doe je een mondmasker aan. Daarna kan je op een plekje waar minder mensen zijn je mondmasker even uitdoen en je wafel of ijsje opeten”, zegt een jonge vrouw. Een beetje verder geeft een oudere vrouw lachend een iets radicalere oplossing. “Misschien moeten we gewoon een tijdje geen ijs en wafels eten. Dat is beter voor de lijn én beter voor de portemonnee!”

Masker even uitdoen mag

Op het kabinet van burgemeester Ridouani nuanceren ze de regel. “Als je een ijsje, wafel of koffie koopt, mag je natuurlijk even je masker uitdoen om je aankoop op te drinken of te eten,” zegt kabinetsmedewerker Margot Hollevoet. “We vragen gewoon dat de mensen hun gezonde verstand gebruiken. Als je om te eten of te drinken je masker uitdoet, zorg er dan wel voor dat je genoeg afstand houdt en zet je even neer.” 

Meest gelezen