Videospeler inladen...

Iraans passagiersvliegtuig moet uitwijken voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen 

Twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gisteravond een Iraans passagiersvliegtuig van Mahan Air boven Syrië benaderd. Iraanse media melden dat de piloot van het vliegtuig moest uitwijken om een botsing met de Amerikaanse toestellen te voorkomen. Enkele passagiers raakten lichtgewond. Het toestel is uiteindelijk veilig geland op de luchthaven van Beiroet.

De Airbus A-310 van Mahan Air was onderweg van de Iraanse hoofdstad Teheran naar de Libanese hoofdstad Beiroet. Boven een Amerikaanse militaire basis in Syrië naderden twee Amerikaanse gevechtstoestellen van het type F-15 onverwacht het passagiersvliegtuig, dat meldt het Iraanse persbureau IRIB. 

Iraanse media melden dat de piloot van het passagierstoestel moest uitwijken om een botsing met de gevechtsvliegtuigen te voorkomen. Bij dat uitwijkingsmanoeuvre raakten enkele passagiers lichtgewond. Een aantal getuigen filmden hoe het vliegtuig een snelle duik maakte. Een video, verspreid door IRIB, toont dat enkele passagiers gewond raakten bij het voorval. 

Twee Amerikaanse F-15's voerden gisteren een routinecontrole uit boven Syrië

Het Amerikaanse leger bevestigt dat het wel degelijk om Amerikaanse toestellen gaat, maar volgens de VS bleven de F-15's op een veilige afstand, ongeveer 1.000 meter, van het passagierstoestel. Volgens de Verenigde Staten is er dus geen probleem.

"De F-15's voerden een routinecontrole uit in de buurt van een Amerikaanse basis in Syrië. De gevechtsvliegtuigen voerden een normale visuele inspectie uit van een Mahan Air-passagiersvliegtuig op een veilige afstand", meldt Bill Urban, woordvoerder van de Amerikaanse coalitietroepen in Syrië.

De gevechtsvliegtuigen voerden een normale visuele inspectie uit van het Iraanse passagierstoestel, op een veilige afstand van 1.000 meter

Bill Urban, woordvoerder van de Amerikaanse coalitietroepen in Syrië

De Verenigde Staten beschuldigen Mahan Air al langer van "het vervoeren van wapens en het bieden van financiële steun, bestemd voor de Iraanse Revolutionaire Garde". Om die redenen voert de VS in 2011 sancties in tegen de Iraanse luchtvaartmaatschappij. In verschillende Europese landen wordt Mahan Air ook geweigerd.

En ook tijdens de coronapandemie is er heel wat controverse rond de Iraanse luchtvaartmaatschappij. Mahan Air blijft vluchten uitvoeren, terwijl net Iran het epicentrum werd van het coronavirus in het Midden-Oosten.

Meest gelezen