James Arthur Photography

Experte Erika Vlieghe: "Dit is geen gezonde samenwerking meer, zal niet meer aanwezig zijn op Veiligheidsraad"

Experte Erika Vlieghe zal niet meer aanwezig zijn op de Nationale Veiligheidsraad. Ze noemt de samenwerking met de politiek "niet meer gezond". Dat zei ze in "Terzake". Meer en meer steden en gemeenten leggen zelf bijkomende coronaregels op. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag in ons land is verder gestegen, tot 221 intussen. Volg hier alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Experte Erika Vlieghe: "Communicatie Jambon was een brug te ver, ik zal niet meer aanwezig zijn op de Veiligheidsraad"

Infectiologe Erika Vlieghe, die voorzitter is van de expertengroep GEES, zal niet meer aanwezig zijn op de Nationale Veiligheidsraad. Dat heeft ze gezegd in "Terzake". Tijdens die raad worden nationale beslissingen genomen rond de coronacrisis. Zo werd gisteren beslist om de bubbel van 15 niet te verkleinen, tégen het advies van de experten in, onder meer Vlieghe zelf. 

Gisteravond deed Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) uitschijnen dat Vlieghe akkoord was met het niet verkleinen van de contactbubbel. "Dat was een brug te ver. Dit is geen gezonde samenwerking meer en dit is ook geen goeie constructie meer om samen te werken."

Er is een overleg gepland tussen Vlieghe en premier Sophie Wilmès (MR) om haar rol te bespreken. "Ik wil niet meer in de Veiligheidsraad zitten, maar ik wil wel nog advies geven. Als dat leidt tot het einde van onze samenwerking, dan is dat zo, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar wat ik niet wil, is dat de suggestie wordt gewekt dat ik mee een vinger in de pap heb en beslissingsmacht heb. Dat is niet zo en dat moet je heel goed kunnen scheiden."

Bekijk hier een stuk uit het interview met experte Erika Vlieghe: 

Videospeler inladen...

Lees meer in het artikel:

Spoedarts: "Het devies zou moeten zijn: "Ga terug naar uw kot""

De Antwerpse huisartsen hebben opgeroepen aan alle Antwerpenaren om vrijwillig in lockdown te gaan. De vereniging van spoedartsen steunt die oproep. Jan Stroobants, hoofd spoedgevallen bij Algemeen Ziekenhuis ZNA Middelheim, wil dat iedereen verder gaat dan wat de Veiligheidsraad besliste gisteren.

"De toestand is ernstig in Antwerpen. Er zijn heel veel besmettingen. Iedereen zou verder moeten gaan dan wat de Veiligheidsraad aanbeveelt. Het devies zou moeten zijn: "Ga terug naar uw kot". Als we een scenario willen vermijden als bij de eerste golf, moeten we nu ingrijpen", zei Stroobants in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Mensen testen nu meer en meer positief, vooral jongeren. Zij gaan straks in contact komen met ouderen en kwetsbaren. Die mensen zullen de komende weken opgenomen moeten worden en dan zijn we terug naar af."

Stroobants vreest ook voor de paraatheid van het zorgpersoneel. "Veel zorgverleners zijn nog aan het bekomen van de eerste golf. Als het moet, moet het, maar ik hoop dat iedereen voldoende veerkracht heeft om dit te kunnen doorstaan. Dus asjeblieft, hou niet alleen met uzelf en ouderen rekening. Denk ook een beetje aan ons, wij moeten er ook door", besluit Stroobants.
 

Coronaregels worden weer strenger in Catalonië

In de Spaanse regio Catalonië gaat het nachtleven opnieuw op slot.  Discotheken en nachtclubs moeten de deuren sluiten, door het stijgende aantal besmettingen. In Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, worden bovendien alle culturele evenementen vanaf maandag tijdelijk verboden.

Buitenlandse Zaken bij ons heeft Catalonië ingedeeld bij de oranje regio's, dat wil zeggen dat landgenoten die uit die streek terugkomen, wordt aangeraden zich te laten testen en vrijwillig in quarantaine te gaan. Overigens heeft het Europese Centrum voor Ziektebestrijding Vlaanderen nu ook oranje ingekleurd op zijn kaart, en niet meer geel zoals de buurregio's. 

Longartsen luiden de alarmbel: "Gebrek aan verantwoordelijkheidszin is stuitend"

De leden van de Beroepsvereniging voor Belgische Longartsen geven uiting aan hun ongerustheid, vrees en woede over de evolutie van de besmettingscijfers en de aanpak door de overheden daarvan. De longartsen, die mee in de frontlinie staan in de strijd tegen het coronavirus, doen dat via een open brief aan de beleidsverantwoordelijken en de media. Ze vragen zich af waarop de verantwoordelijke politici wachten.

"Het aantal besmettingen explodeert, er is een exponentiële groei en onvermijdelijk zal dat straks ook voor het aantal ziekenhuisopnames en daarna overlijdens het geval zijn, met een vertraging van 2 tot 6 weken. We vrezen opnieuw tientallen tot honderden opnames op de intensieve zorgafdelingen. Een derde van die patiënten zal sterven en veel overlevenden zullen na lang en moeizaam revalideren met mentale of lichamelijke defecten achterblijven. Ouderen en risicopatiënten sterven, soms ook perfect gezonde veertigers, in zeldzame gevallen kinderen", klinkt het. "Is het daarop dat verantwoordelijke politici wachten? Denken ze op die manier de klok terug te kunnen draaien? ", vragen de longartsen zich af.

"Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij bepaalde individuen is stuitend, maar ook het gebrekkig inzicht van sommige politici", aldus de longartsen. "Tracing and testing kan de epidemie die men tot deze schaal liet uitgroeien niet meer terugdringen. Er is vooral meer bescherming nodig."

De longartsen wijzen eerst en vooral op correcte handhygiëne. Ook moet er ingezet worden op een handhaving van het dragen van maskers en de grootte van de bubbels. Ze opteren voor "een bubbel met maximaal 10, exclusief en van onbepaalde duur tot er minder dan 100 besmettingen per dag zijn". Het publiek moet ook correct worden voorgelicht, "zonder een overvloed aan niet-relevante elementen, noch de drang om het leuk te houden".

Tot slot willen de longartsen hun steun betuigen aan de experten/wetenschappers die zich de afgelopen maanden hebben ingezet. "Dat nationale experts nu met de vinger gewezen worden nadat hun advies tot striktere maatregelen niet gevolgd werd, is erg."

Vlaanderen is voortaan een "oranje" regio

Het Europees Agentschap voor Ziektepreventie en -Controle heeft Vlaanderen ingekleurd als een oranje zone. Dat betekent dat er over een periode van twee weken meer dan 20 gemelde besmettingen zijn per 100.000 inwoners. 

Naast Vlaanderen zijn in West-Europa ook oranje en rode zones in Luxemburg, Zweden, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

"Het ECDC heeft een nieuwe kaart uitgebracht en Vlaanderen is van geel naar oranje gegaan. Dat illustreert dat dit geen lokale uitbraak meer is", zei biostatisticus Geert Molenberghs daarover in "Terzake".

Je kunt de kaart van het Europese agentschap hier bekijken.

Geen mondmaskers te bespeuren in Nederland

"Het Journaal" trok de grens over naar de Nederlandse provincie Zeeland. In Nederland worden mondmaskers nauwelijks gebruikt. Ze zijn alleen verplicht op het openbaar vervoer, ook al stijgen de coronacijfers ook in Nederland fors.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Marc Van Ranst doet duidelijke oproep: "Verminder je sociale contacten"

Viroloog Marc Van Ranst heeft in "Het Journaal" een duidelijke oproep gelanceerd om je sociale contacten te beperken om de coronacijfers weer te doen dalen. "Het is meer dan 5 over 12. Er moeten nu dingen gebeuren die verder gaan dan wat op dit moment is beslist. We moeten stoppen met evenementen, zeker in Antwerpen, en onze sociale contacten verminderen. Als de regering het niet beslist, kunnen we het wel met zijn allen doen."

Bekijk het interview met Marc Van Ranst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

IN KAART: Welke lokale coronaregels gelden in jouw gemeente?

Steeds meer steden en gemeenten nemen lokale maatregelen om het coronavirus in te dijken, zoals een uitbreiding van de mondmaskerplicht. Die regels komen bovenop de maatregelen die op nationaal vlak gelden en de nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad gisteren aankondigde.

Op de kaart in het artikel hieronder ontdek je welke gemeenten bijkomende maatregelen hebben genomen: 

Klanten die geen contactgegevens achterlaten mogen café of restaurant niet binnen

Per tafel in cafés en restaurants zal minstens één klant zijn contactgegevens moeten achterlaten, zoniet mogen de klanten de zaak niet binnen. Dat blijkt uit het ministerieel besluit dat vrijdag gepubliceerd werd in het Staatsblad over de beslissingen die een dag eerder genomen werden op de Nationale Veiligheidsraad.

Volgens het besluit moeten de contactgegevens van minstens één klant per tafel dus geregistreerd worden bij aankomst. Die gegevens kunnen zich beperken tot een e-mailadres of telefoonnummer. Vervolgens moeten de gegevens veertien dagen lang bewaard worden, "teneinde enig later contactonderzoek te faciliteren".

De contactgegevens mogen enkel gebruikt worden omwille van de strijd tegen de coronapandemie, klinkt het ook, en moeten vernietigd worden na veertien dagen. Klanten moeten uitdrukkelijk hun akkoord geven. "Voor de klanten die dit weigeren wordt de toegang tot de inrichting bij aankomst geweigerd", aldus het ministerieel besluit.

Leuvense burgemeester wil kleinere bubbel in alle Vlaams-Brabantse steden en gemeenten

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) roept de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte op om te streven naar een draagvlak onder alle gemeentebesturen van de provincie om het maximaal aantal personen waarmee men in contact mag komen te verlagen van 15 tot 4 à 5. Ridouani wil het liefst een regeling op federaal niveau, maar als het niet anders kan vraagt hij aparte regels voor Vlaams-Brabant.

"Ik vind het zeer teleurstellend dat de Nationale Veiligheidsraad dit aantal niet beperkt heeft. Daar zit volgens mij het grootste deel van het probleem met betrekking tot de verspreiding van het virus. Een bubbel van 15 is te groot en niemand houdt het aantal contacten bij. Ik pleit ervoor om terug te keren tot de situatie begin mei toen we in ons land een vergelijkbaar reproductiecijfer hadden zoals nu en de omvang van de bubbel beperkt was tot 4, wat de opmars van het virus toen duidelijk heeft kunnen terugdringen", aldus Ridouani.

De Leuvense burgemeester roept de gouverneur daarom op om op Vlaams-Brabants niveau na te gaan of er een voldoende draagvlak is voor de vraag aan de federale overheid om dit aantal te beperken tot 4 à 5. "Om de verspreiding van het virus tegen te gaan moeten we proactief preventief te werk gaan. In Vlaams-Brabant is dit met een besmettingsgraad van 5 op 100.000 momenteel nog mogelijk. Als dit verder stijgt en de geest als het ware uit de fles is wordt het allemaal veel moeilijker. Ik zou het liefst zien dat de bubbel op nationaal vlak verkleind wordt, maar als dit het niet anders kan moet dit op provinciaal niveau."

Meest gelezen