Microbioloog Herman Goossens: "Maatregelen Veiligheidsraad onvoldoende, stevenen af op ramp als we niet snel ingrijpen"

"Als we niet snel efficiënte maatregelen nemen, stevenen we af op een regelrechte catastrofe." Dat zei microbioloog aan Universiteit Antwerpen Herman Goossens in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij reageert zo op de stijgende coronacijfers en de maatregelen die de Veiligheidsraad gisteren heeft genomen. 

Gisteren waren al veel wetenschappers kritisch voor de beslissingen van de Veiligheidsraad (red.: verplichten van mondmaskers op drukke plaatsen en maatregelen rond de horeca en reizen). Die was samengekomen om de stijgende coronacijfers te bespreken. Vooral het feit dat de toegestane bubbel van 15 mensen niet werd verkleind, kon op veel kritiek rekenen. Herman Goossens deelt die kritiek en waarschuwt dat we naar een rampscenario gaan als er niet kordater wordt opgetreden door de politiek.

"We zijn allemaal bijzonder verontrust door wat er zich de voorbije weken heeft afgespeeld, de spectaculaire stijging van het aantal besmettingen. De maatregelen van de Veiligheidsraad noemt Goossens "ver onvoldoende en veel te soft". "Als we niet snel ingrijpen, stevenen we af op een ramp."

Dat het lokale niveau zelf maatregelen kan invoeren, vindt Goossens dan weer wel een goeie zaak. "Het is goed dat we meer inzetten op het lokale beleid, maar ik ben wel bang dat er veel verschillende initiatieven gaan genomen worden, waardoor mensen niet meer gaan weten wat waar geldt."

Volgende vrijdag zou er een nieuwe Veiligheidsraad plaatsvinden, maar dat is te laat, vindt Goossens. "Het kan niet snel genoeg gaan. Elke dag dat we wachten, is een dag te lang. De maatregelen die nu genomen zijn, gaan niet ver genoeg. Daar zijn alle experten het over eens."

Volgende vrijdag Nationale Veiligheidsraad? Dat is te laat

Wat moet er nu dan gebeuren? "De contactopsporing moet verder verbeteren, we moeten communicatiespecialisten inschakelen en influencers om bepaalde gemeenschappen goed te bereiken. We moeten ook naar precieze lockdowns gaan en gedane versoepelingen een stuk terugschroeven. Anders gaan we naar een regelrechte catastrofe in het najaar", waarschuwt Goossens.

Luister hier naar het interview met Herman Goossens in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen