Mechelen, Turnhout en Lier verplichten mondmasker in volledige binnenstad

Steeds meer steden maken mondmaskers verplicht in de hele binnenstad. Dat is onder meer het geval in Mechelen, Turnhout en Lier. In Lier wordt een mondmasker verplicht binnen de vesten, in Turnhout binnen de ring en op alle winkelparkings buiten de ring. Als je geen mondmasker draagt, riskeer je een boete.

De stad Lier gaat de mondmaskerplicht invoeren binnen de stadsvesten. "Dat is het duidelijkste voor iedereen", zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA). De Nationale Veiligheidsraad heeft gisteren beslist om de mondmaskerverplichting uit te breiden naar markten, drukke winkelstraten en de publieke ruimte van openbare gebouwen. "Maar dat zijn heel rekbare en ruime begrippen", gaat Boogaerts verder. "Die kunnen ook van dag tot dag verschillen. Wat vandaag drukbezocht is, is dat morgen misschien niet meer, en omgekeerd."

Op de Lierse vesten zelf moet je geen mondmaksker dragen. "Daar is het nooit te druk", aldus de burgmeester. De stad gaat de komende dagen borden zetten om het gebied duidelijk af te bakenen. Zolang die er niet staan, worden er nog geen boetes uitgedeeld.

Onze binnenstad is zeker in de zomerperiode drukbezocht. Het is dan ook cruciaal om heldere maatregelen te nemen

Alexander Vandersmissen (Open VLD), burgemeester van Mechelen

Ook in Mechelen worden mondmaskers verplicht in de volledige binnenstad en op de parkings van winkelketens. "We kiezen bewust voor een verplichting in de volledige binnenstad omdat dat een duidelijk omlijnd gebied is", legt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD) uit. "Onze binnenstad is zeker in de zomerperiode drukbezocht. Het is dan ook cruciaal om heldere maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan."

De Turnhoutse cijfers zijn niet slecht en dat willen we graag zo houden
Paul Van Miert (N-VA), burgemeester van Turnhout

In Turnhout kiezen ze voor het centrum binnen de ring, tot aan het kanaal. "Omdat dat een historisch karakter heeft met smalle straten en smalle voetpaden", zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). "Daardoor kan de afstand niet altijd bewaard blijven. De woondensiteit is daar hoger dan in de omringende stadsdelen en we ontvangen vele bezoekers uit de regio in het centrum." Ook op de winkelparkings buiten de ring moet je in Turnhout een mondmasker dragen.

In de vijf Rupelgemeenten en Aartselaar zullen de inwoners vanaf morgen een mondmasker moeten dragen zodra ze hun huis uit komen. Het gaat om Niel, Boom, Schelle, Hemiksem en Rumst, en dus ook Aartselaar. 

Boete bij overtreding

De mondmaskerplicht in de binnenstad geldt vanaf nu zaterdag. De eerste dagen zullen de politie en gemeenschapswachten sensibiliserend optreden. Daarna riskeer je een boete van 250 euro. 

Ook tijdens markten, in wachtrijen van winkels en in publieke delen van openbare gebouwen wordt het dragen van een mondmasker verplicht, net als bij verplaatsingen in fitnesscentra en in sporthallen en zwembaden. Ook in horecazaken wordt het dragen van een mondmasker verplicht voor iedereen die niet aan een tafel zit.

Veel gemeenten drukken er ook nog eens op dat mondmaskers een bijkomende veiligheidsmaatregel zijn. Ook de anderhalve meter afstand moet gerespecteerd blijven.

Meest gelezen