Bever is enige Vlaamse gemeente met nog steeds nul coronabesmettingen: "Inwoners volgen maatregelen goed op"

De gemeente Bever in het Pajottenland is de enige gemeente in Vlaanderen die nog steeds geen enkele coronabesmetting heeft gehad. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag en wordt bevestigd door burgemeester Dirk Willem (CD&V). Volgens hem volgen zijn inwoners de regels goed op: "Zelfs de petanqueclub draagt mondmaskers tijdens het spelen."

Burgemeester Willem mag trots zijn op zijn kleine gemeente. Sinds het begin van de COVID-epidemie zijn er in Bever nog geen besmettingen geweest. Hoe dat komt weet hij zelf niet. "Het is een beetje toeval. Misschien hebben we geen besmettingen omdat we in zo'n open ruimte leven of omdat we tijdens de eerste golf de maatregelen goed hebben opgevolgd", zegt Willem.

Kleine, plichtbewuste gemeente

De gemeente telt maar 2.000 inwoners waardoor contact makkelijk vermeden kan worden. Er is zelfs geen wekelijkse markt. "Maar aan het kraam van de 'kiekenboer' draagt iedereen toch een mondmasker, en staat op voldoenden afstand van elkaar aan te schuiven," vertelt de burgemeester.

Volgens Willem zijn de inwoners van Bever zeer plichtsbewust. "Ik zie hier ook weinig mensen met het vliegtuig op vakantie vertrekken of op het strand gaan liggen tussen die massa's mensen. Ik hoop dat het nog zo lang mogelijk zo blijft. Laat het handjes schudden en het kussen maar voor bij Nieuwjaar."

Geen feestjes in maïsvelden

De goede opvolging van de maatregelen ligt volgens hem misschien ook aan de gemiddelde leeftijd: "Ongeveer dertig procent van onze bevolking zijn zestigplussers en zij zijn zich ervan bewust dat ze extra moeten opletten. Volgens de café-uitbaters blijft een deel van hun vaste klanten nog altijd weg." Maar de jeugd volgt de maatregelen ook goed op. "Hier gebeuren geen feestjes in maïsvelden, in tegenstelling tot op andere plaatsen. En als er een jeugdbeweging hier op kamp komt, wordt er ook gecheckt of zij ook de maatregelen goed opvolgen."

Meest gelezen