Anja Daems (radio 2) op bezoek bij Verroken in 2018

Oud-CVP-politicus Jan Verroken (103) overleden

Gewezen burgemeester van Oudenaarde en Kamerlid Jan Verroken is overleden, hij werd 103. Verroken bekleedde 50 jaar lang verschillende nationale en lokale politieke mandaten, hij deed de eerste regering van Paul Vanden Boeynants struikelen en liet zich op latere leeftijd nog kennen als "oudste twitteraar van het land". Verroken overleed afgelopen nacht in zijn slaap, dat bevestigt de familie aan onze redactie. 

In 1950 werd Verroken op 33-jarige leeftijd verkozen als volksvertegenwoordiger voor de CVP (nu CD&V) in het Federaal Parlement: het begin van een lange en goedgevulde politieke carrière. Eind jaren zestig werd de christendemocraat fractieleider voor zijn partij in de Kamer en hij schopte het ook nog  tot Europees parlementslid in 1979. Van 1983 tot 1988 was hij burgemeester in zijn thuisstad Oudenaarde, hij bleef er tot 2000 gemeenteraadslid. 

"Leuven Vlaams"

De CVP-politicus speelde een belangrijke rol in de taalstrijd van "Leuven Vlaams", een cruciaal moment in zijn carrière. De tweetalige Katholieke Universiteit van Leuven lag in 1968 onder vuur, "Leuven Vlaams" eiste een vernederlandsing. De instelling had een uitzondering gekregen op de taalwetgeving en de invoering van de taalgrens in 1962, tot ergernis van velen die het Nederlands in Vlaanderen als enige taal wilden zien.

Verroken, die al langer een voortrekker was in de vernieuwing van de taalwetgeving, eiste als fractieleider een bindend parlementair antwoord van premier en partijgenoot Paul Vanden Boeynants. De regering struikelde, Verroken bracht Vanden Boeynants I ten val. 

Het afscheid van de politiek was voor Verroken geen afscheid van zijn publiek. Hij stortte zich op verschillende sociale media en op 94-jarige leeftijd waagde de oud-politicus zich nog aan een gloednieuw Twitter-account. De "oudste twitteraar van het land" werd 103 en overleed in zijn slaap. 

Bekijk hier de Terzake-reportage uit 2011 over Jan Verroken: 

Videospeler inladen...

Op "zijn" twitter werd intussen al ode gebracht aan de overleden oud-politicus: 

Meest gelezen