Radio 2

Pompgemaal in Gistel blijft van groot belang voor de omgeving: "Zonder zou alles hier snel onder water staan"

De Middenkustpolder is ruim 21.000 hectare groot en is uitgestrekt over 9 West-Vlaamse gemeenten. In Gistel staat een pompgemaal dat water van een lager gebied hogerop moet krijgen om zo de omgeving te beschermen van overstromingen. "Het is nog altijd van groot belang", vindt landbouwer Pieter Vanhevel uit Gistel.

Op de grens met Oudenburg en Gistel is het heerlijk fietsen langs de fietsknooppunten. Het brengt je ook langs het pompgemaal van Gistel dat nog altijd van groot belang is voor de omgeving. "Dit gemaal voorkomt dat zo'n 3.000 hectare hier in de buurt kan overstromen. We liggen hier ongeveer 2 meter onder het zeeniveau en het water moet van laag naar hoog worden gepompt. Dat is belangrijk voor ons landbouwbedrijf. Die pompen zorgen dat onze gewassen goed kunnen groeien en het water snel weg is. Het is ook belangrijk voor de huizen in de buurt, zodat die niet onder water komen te staan", vertelt landbouwer Pieter Vanhevel aan Radio 2 West-Vlaanderen.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Minder krachtige pomp

Het pompgemaal van Gistel werkt met elektrische pompen en ook nog met 2 dieselpompen. Als ze samen in werking treden, is dat goed voor zo'n 5.400 liter per seconde. Neem die dieselpompen weg, dan kan het in natte periodes heel snel fout lopen, weet dijkwachter Peter Teunissen. "Ik moet ervoor zorgen dat het water hier op peil blijft. De kans bestaat dat de dieselpompen uit dienst genomen worden, maar dat zou slecht nieuws zijn voor de landbouwers. De klassieke akkerbouw zou wellicht niet meer mogelijk zijn in deze ruime omgeving. Het blijft belangrijk dat het pompgemaal hier op volle kracht kan blijven draaien, zeker met de steeds extremere weersomstandigheden."

Radio 2

Meest gelezen