Roze zak maakt op 1 januari plaats voor nieuwe blauwe PMD-zak

De roze afvalzak, die in de ruime omgeving van Mechelen en Lier gebruikt wordt, zal eind dit jaar verdwijnen. In die roze zak worden gemengde plastics gesorteerd, zoals folies en botervlootjes. Maar over een half jaar komt er een nieuwe, blauwe PMD-zak waar die gemengde plastics óók in mogen. 

Vanaf 1 januari 2021 voert afvalintercommunale IVAREM de nieuwe PMD-zak in. De blauwe kleur van de PMD-zak blijft hetzelfde, alleen de inhoud wijzigt. De "P" van PMD zal dus niet meer alleen staan voor "Plastic flessen en flacons" maar ook voor "Plastic verpakkingen". "Botervlootjes,  yoghurtpotjes en dergelijke zullen dus ook in de nieuwe blauwe zak mogen", zegt Vincent Volckaert van IVAREM. 

Met de komst van de nieuwe PMD-zak verdwijnt de roze zak dus eind dit jaar. Dat wil zeggen dat de roze zak vanaf 1 januari niet meer wordt opgehaald en ook niet meer aanvaard wordt in de recyclageparken. Nog belangrijk om te weten: IVAREM neemt de roze zakken die je op overschot hebt niet terug. De komende tijd koop je dus best maar één rol tegelijk. Je voorraad oude blauwe PMD-zakken kan je nog gebruiken.

Meest gelezen