Kurt Desplenter

Staking in gevangenis Brugge: "Gevangenen worden te vrij gelaten"

In de gevangenis van Brugge wordt nog tot 22 uur vanavond gestaakt. De vakbonden zijn boos, omdat er volgens hen heel wat problemen zijn en de directie amper naar hen luistert. De vakbonden klagen al langer over een personeelstekort. Er zitten ook te veel gevangenen in Brugge.

De vakbonden klagen ook aan dat de directie bijzonder streng is voor het personeel, terwijl de gevangenen veel te vrij worden gelaten. "Naar de gedetineerden toe zijn de directieleden, in mijn ogen, zeer laks. Tuchteloos zou ik bijna durven zeggen", zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD. "De directie is strenger dan streng ten opzichte van de cipiers en personeelsleden van de gevangenis. Er worden zelfs artsen gecontacteerd om de medische gegevens van het personeel prijs te geven aan de directieleden."

"Op een gegeven moment stapelen al die zaken zich op", zegt De Kaey. "De leden van de directie willen niet aan tafel komen zitten, tenzij er gedreigd wordt met een staking. Vaak worden er geen oplossingen voorzien. Een staking is dan onvermijdelijk."

Kurt Desplenter

Meest gelezen