Testte Rusland een ruimtewapen? Volgens de Amerikanen en Britten wel

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschuldigden Rusland ervan een test te hebben uitgevoerd met een ruimtewapen dat satellieten kan vernietigen. Het gaat om een "ernstige en reële bedreiging", die ingaat tegen "het vreedzame gebruik van de ruimte". Rusland spreekt tegen dat het om een wapen gaat.

Het Amerikaanse Space Command zegt dat het bewijzen heeft dat Rusland op 15 juli in de ruimte een wapen heeft getest dat satellieten kan vernietigen. Volgens de Verenigde Staten heeft een Russische satelliet Cosmos 2543 "een nieuw object" gelanceerd in een baan rond de aarde, waarbij wel niets vernietigd is. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten Rusland ervan beschuldigt dat het in de ruimte zo'n wapen test.

Ook het Verenigd Koninkrijk stuurde zo’n verklaring de wereld in. Volgens vice-admiraal Harvey Smyth heeft Rusland een projectiel met de kenmerken van een wapen gelanceerd. Eerder dit jaar was de Cosmos 2543 al reden voor Amerikaanse bezorgdheid toen die een manoeuvre uitvoerde in de buurt van een Amerikaanse satelliet. 

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat een Russisch ruimtetuig op 15 juli met speciale apparatuur vanop dichte afstand een andere Russische satelliet heeft onderzocht en dat die informatie naar de aarde is gestuurd. Van een nieuw wapen is geen sprake. 

Maar volgens de Verenigde Staten strookt die verklaring niet met de Russische acties. Het Amerikaanse Space Command ziet er een nieuw bewijs in dat de bedreigingen tegen Amerikaanse en andere technologie in de ruimte "reëel, ernstig en groeiend" zijn. 

Christopher Ford, die voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het onderwerp wapenbeheersing leidt, noemde de Russische houding "hypocriet". "Terwijl Rusland pleit voor beperking van de bewapening van de ruimte om de Amerikaanse slagkracht te beperken, heeft het duidelijk geen intentie om het eigen ruimteprogramma in te perken." De Britten riepen Rusland op om te stoppen met het verder testen van zulke systemen. 

"Heel verdacht"

Persbureau AP citeerde Brian Weeden, een deskundige bij Secure World Foundation, een organisatie die lobbyt voor vreedzaam gebruik van de ruimte. Weeden gelooft dat de Amerikanen en Britten een punt hebben. "Dit is heel verdacht en heel ongewoon."

Satellieten zijn niet alleen onmisbaar voor burgerlijke communicatie, maar zeker ook voor militairen. Ze spelen een cruciale rol in navigatie, communicatie, het bepalen van doelwitten of het verzamelen van inlichtingen. De activiteiten van Rusland (en China) in de ruimte vormen daarvoor de grootste bedreiging, stelde een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie vorige maand. Die dreiging zou meteen ook de reden zijn waarom de Amerikanen Space Command, de militaire afdeling met specifieke focus op de ruimte, hebben opgericht. 

Net voor de berichten over de test verschenen, had de Amerikaanse president Donald Trump nog een telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Ze hadden het over wapenbeheersing, maar het is niet bekend of de test met het ruimtewapen ter sprake is gekomen. 

Meest gelezen