Videospeler inladen...

President Trump annuleert Republikeinse conventie in Florida: "Niets zo druk als een congres"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de grote Republikeinse conventie die in augustus gepland stond in Florida geannuleerd. Tijdens die bijeenkomst zou Trump waarschijnlijk de nominatie aanvaarden om namens de partij presidentskandidaat te zijn. Hij schrapt de bijeenkomst vanwege de coronapandemie die in de zuidelijke staten in de VS oplaait. Eerder hadden de Democraten ook beslist om hun conventie voornamelijk digitaal te houden.

De conventie had eerst moeten plaatsvinden in Charlotte in North Carolina, een belangrijke staat voor de verkiezingen, maar de Democratische gouverneur van die staat zag dat niet zitten wegens het gevaar op coronabesmetting. Daarop kozen de Republikeinen voor Jacksonville in Florida. Geen goede keuze bleek, want Florida is momenteel het epicentrum van de coronacrisis in de VS. 

President Donald Trump heeft daar nu zelf een streep onder getrokken: "We gaan geen grote, publieke conventie houden. Daarvoor is het niet het juiste moment", aldus de president, die het naar eigen zeggen zijn taak vindt "om alle Amerikanen te beschermen".

Daarom wordt er nu opnieuw gekozen voor een mini-conventie met een beperkt aantal aanwezigen, niet langer dan een halve dag op de oorspronkelijke plek Charlotte. De conventie zou worden aangepast aan de voorwaarden van de lokale gouverneur. Trump zou er wel een aanvaardingsspeech houden voor het publiek, maar ook met speciale maatregelen voor de veiligheid. "Ik denk dat we daarmee het goede voorbeeld geven", zei Trump nog.

(Lees verder onder de journaalreportage over de afgelasting van Trumps conventie in Jacksonville, Florida:)

Videospeler inladen...

Geen grootste triomftocht zoals voorheen

Normaal is de conventie de plaats waar de presidentskandidaat van de partij officieel wordt aangewezen door de gedelegeerden van de staten. Er komen duizenden mensen op af en het officiële karakter wordt de voorbije jaren -zowel bij Republikeinen als bij Democraten- overheerst door het feestelement. Het enthousiasme van de menigte moet aanstekelijk werken en Trump houdt van dat soort bijeenkomsten.

Met zijn beslissing neemt Trump dus een grote bocht, maar wil hij zich ook een leider tonen: hij offert zijn "nominatiefeest" op voor de veiligheid van de aanwezigen. Dat past in de bocht die hij eerder heeft ingezet. Tot voor kort negeerde Trump het virus dat eerst "een griepje" was, dan "een door de linkse media en Democraten opgeblazen niemendalletje" en tenslotte leek hij de epidemie gewoon te negeren. Enkele dagen geleden kwam de bocht: plots was Trump voorstander van het dragen van een mondmasker en deed hij het ook zelf en nu schrapt hij dus zijn grote conventie. Met meer dan 140.000 doden in de VS -bijna drie keer zoveel als in de oorlog in Vietnam- kan Trump de crisis niet langer negeren.

De Democraten hebben de wind al eerder doen keren. Zij hadden al beslist om hun conventie digitaal te houden. Daar moet dan voormalig vicepresident Joe Biden op het schild worden gehesen als presidentskandidaat. Biden wil zich een leider tonen die veiligheid vooropstelt en liep al langer rond met mondmaskers te waarschuwen.

Hij verliest zo wel zijn belangrijkste troefkaart: het "campagnebeest" en ex-president Barack Obama die als geen ander partijbijeenkomsten kan enthousiasmeren -veel meer dan Biden- en die zich voluit achter Biden wou scharen. Ze hebben nu wel een video met een gesprek tussen hun beiden gelanceerd, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met Obama die als een popster de massa bespeelt. 

De Democraat Biden wil zich tonen als de leider die de ernst van de coronacrisis wel inschat.
AFP or licensors

Meest gelezen