Van Palestijnse vluchteling tot Gentse scoutsleider: het bijzondere verhaal van Mohammed Kassab

Het leven van de jonge Mohammed Kassab uit Palestina ziet er sinds zijn komst naar Gent helemaal anders uit: de vluchteling ging er in de scouts en dat veranderde zijn leven voorgoed. 

In 2018 liet Mohammed Kassab Palestina achter op zoek naar een nieuw leven. Na een helse tocht naar Egypte langs Turkije en door Duitsland bereikte hij uiteindelijk België. "Het was een lange en zware reis", zegt Kassab. Onderweg verloor hij zijn schoenen en moest hij uren aan een stuk blootsvoets een treinspoor volgen. “Het was niet makkelijk en niet iedereen zou het kunnen maar ik ben blij dat ik het gedaan heb”, vertelt Kassab . Zijn eerste vier maanden bracht hij door in Antwerpen tot hij naar een opvangcentrum in Gent werd overgeplaatst. Toevallig waren de scouts van Meulestede in die periode op zoek naar een foerier en Kassab greep zijn kans.

Wie slaapt er nu voor 't plezier in een tent? 

Moeder Kassab

Kassab had nooit eerder van de scouts gehoord. Zijn moeder vond het ook maar vreemd dat je voor je plezier in een tent wil slapen. “Het was alsof hij er al jaren bij liep”, zegt leidster Annabel De Lathouwer. “In het begin spraken we Engels, maar nu lukt het ook in het Nederlands. Mohammed is leergierig en gemotiveerd.” Kassab heeft de ambitie om te gaan studeren. In september begint hij aan de opleiding biomedische wetenschappen in Gent. 

(lees verder onder de kampfoto)

De liefde

Kassab liet alles achter in Palestina net nadat hij zijn middelbare school er had afgewerkt, op zoek naar de liefde. “Ik kon daar mezelf niet zijn”, zegt Kassab. “Ik kwam naar België omdat ik  een eigen leven wilde opbouwen. Het is eenvoudig: ik wil gewoon een partner vinden en het liefst van al samen met hem in Gent wonen en werken ”, legt hij uit. Voor die zoektocht krijgt hij ook hulp van zijn vrienden bij de scouts. “We zijn net terug van een kamp in Herentals”, vertelt scoutsleidster Marie Defoort. “We hebben toen een dating-app geïnstalleerd en zo Mohammed wat jongensadvies gegeven en geholpen met berichtjes schrijven. Dat komt helemaal goed”, lacht Defoort nog. 

kasto80

Meest gelezen