Enkele Oost-Vlaamse burgemeesters vragen duidelijkheid aan gouverneur: "Algemene mondmaskerplicht kan corona indijken"

Enkele Oost-Vlaamse burgemeesters vragen de gouverneur duidelijke regels op te stellen over het verplichte gebruik van mondmaskers in heel de provincie. De Nationale Veiligheidsraad gaf de burgemeesters gisteren de bevoegdheid om de regels te bepalen maar dat schept, volgens sommigen, nodeloze verwarring. Gemeenten en steden beslissen voorlopig op eigen houtje waar en wanneer er mondmaskers moeten gedragen worden. 

Het aantal coronabesmettingen loopt opnieuw verder op en verschillende burgemeesters hebben daarom bijkomende maatregelen genomen in hun eigen gemeente.  In Oost-Vlaanderen gelden daardoor heel wat verschillende regels. Een algemene mondmaskerplicht over het hele grondgebied is er in Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem. In Eeklo moet iedereen in het centrum, de zone waar betaald parkeren geldt, vanaf morgen een mondmasker aan.  In Deinze en Aalst zijn er vergelijkbare maatregelen, daar geldt de verplichting binnen de bebouwde kom, ook in de deelgemeenten.  In Gent moeten zelfs joggers en fietsers een mondmasker aan in de binnenstad. In Maldegem is het enkel in de drukke caféstraat verplicht. 

We moeten nu eenvoudig en helder communiceren

Veerle Baeyens, burgemeester Haaltert (N-VA)

Het grote verschil in lokale maatregelen zorgt, volgens sommige burgemeesters, voor chaos en onduidelijkheid. Zij willen dat de gouverneur een eenduidige beslissing neemt voor heel Oost-Vlaanderen. “Ik denk dat het tijd wordt voor eenvoudige en duidelijke communicatie”, zegt de burgemeester van Haaltert, Veerle Baeyens (N-VA).  “Er is een draagvlak bij de burgemeesters en ook de bevolking verlangt naar duidelijkheid.”

Mondmaskerplicht in heel Oost-Vlaanderen?

De burgemeesters vragen één heldere regel. Dat zou wel eens een algemene verplichting kunnen worden voor het hele Oost-Vlaamse grondgebied. "Een mondmaskerverplichting op het openbaar domein in heel Oost-Vlaanderen kan alleen maar bijdragen tot minder besmettingen", besluit Baeyens. 

kasto80

Meest gelezen