Vier Oost-Vlaamse burgemeesters kondigen algemene mondmaskerplicht aan: "Het is drastisch, maar ook duidelijk"

Voortaan zal je in Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem niet meer buiten kunnen zonder een mondmasker. Dat hebben de vier burgemeesters gezamenlijk beslist.

In de volledige politiezone ‘Vlaamse Ardennen’ zal je vanaf zaterdag verplicht overal een mondmasker moeten dragen. Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem voeren overal op openbaar domein een algemene mondmaskerplicht in. Dat betekent dat je een mondmasker moet dragen zodra je naar buiten gaat. "Als we die tweede golf willen beperken moeten we al het mogelijke doen”, zegt Marnic De Meulemeester (Open VLD), burgemeester van Oudenaarde. “Het is drastisch, maar het is wel duidelijk. Ook voor onze politiediensten die de controle moeten doen.”

Sensibiliseren

"De verplichting geldt vanaf morgen, maar eerst gaan we de mensen sensibiliseren," zegt De Meulemeester. "Mensen die geen mondmasker dragen zullen de eerste dagen nog geen boete krijgen. Eerst gaan we iedereen zo goed mogelijk informeren en stimuleren een mondkapje te dragen. Zo kunnen inwoners zich aan de nieuwe regel aanpassen. Onze lokale politie heeft dat in het verleden ook zo gedaan en dat verliep heel goed”, besluit De Meulemeester.

Mondmaskerplicht ook voor toeristen

Ook wie er graag eens gaat wandelen, moet een mondmasker dragen binnen de politiezone Vlaamse Ardennen. Momenteel zijn de vier gemeenten nog aan het bekijken hoe ze niet-inwoners goed kunnen informeren. Dat kan eventueel op parkings, langs de weg of in stations.  

kasto80

Meest gelezen