Zuidfoor in Brussel gaat gewoon door, Marc Van Ranst houdt zijn hart vast: "Kunnen we dit wel veilig organiseren?"

De Zuidfoor in Brussel gaat normaal gezien volgende week zaterdag van start. Maar met de stijging van het aantal coronabesmettingen, houdt viroloog Marc Van Ranst zijn hart vast: “Als er daar dingen gebeuren die niet goed zijn, zou de kermis snel kunnen stoppen.”

In Brussel zijn de foorkramers al bezig met de voorbereidingen van de Zuidfoor, die start volgende week zaterdag. De Zuidfoor is één van de grootste en drukste kermissen van ons land en lokt dagelijks meer dan 10.000 bezoekers. Dat zullen er dit jaar door de coronamaatregelen een pak minder zijn, want volgens de voorschriften van de Nationale Veiligheidsraad mogen er maar 400 bezoekers aanwezig zijn. Iedereen moet ook een mondmasker dragen. 

Viroloog Marc Van Ranst is er niet gerust in. Mochten de cijfers van de coronabesmettingen blijven stijgen, zou de organisatie zelfs in het gedrang kunnen komen. “Het zal alleszins niet hetzelfde zijn als anders”, aldus Van Ranst. “Normaal gezien komen er een miljoen bezoekers naar de Zuidfoor, dat is enorm. Ik denk dat er nog wel met de organisatoren gepraat zal worden. Want kunnen we dit eigenlijk wel op een veilige manier organiseren?"

Het wordt alleszins geen feest of foor zoals andere jaren
Marc Van Ranst

"De foorkramers zullen zich sterk maken van wel. Er zijn belangrijke lobbygroepen die zeggen dat de kermis moet doorgaan, maar langs de andere kant hou je je hart daarvoor wel vast. Wanneer daar dingen gebeuren die niet goed zijn, zou het wel eens heel snel kunnen gestopt worden. Het wordt geen feest of foor zoals andere jaren”, besluit Van Ranst.

Foorkramers wachten af

De foorkramers hopen natuurlijk dat de Zuidfoor gewoon zal kunnen doorgaan. “We zijn samen met enkele collega’s gaan kijken hoe ze alles organiseren op de kermis van Namen”, zegt foorkramer Kevin Van Doorslaer. Want er moet natuurlijk aan heel wat veiligheidsmaatregelen voldaan worden. Zo zal er éénrichtingsverkeer zijn, en aan de in- en uitgang worden de mensen geteld. De attracties moeten na elk gebruik ontsmet worden en iedereen moet een mondmasker dragen. “We zijn intussen alles aan het opbouwen, maar niets is natuurlijk zeker. We wachten af”, besluit Kevin. 

Meest gelezen