James Arthur Photography

Coronavirus flakkert weer op in woonzorgcentrum Kampenhout: "Het is om moedeloos van te worden"

In woonzorgcentrum Molenstee in Kampenhout heeft voor het eerst sinds maanden opnieuw een bewoner positief getest op het coronavirus. “We doen zo hard ons best om het virus buiten te houden, maar toch glipt het binnen”, vertelt directeur Marc Dierick. Gisteravond besliste de Vlaamse Taskforce Zorg dat de bezoekregels in woonzorgcentra strenger worden.

Gisteren is de bewoonster opgenomen in het Jan Portaels ziekenhuis in Vilvoorde om een andere reden dan COVID-19. Bij aankomst bleek ze besmet te zijn met het coronavirus. Een zware klap voor het rusthuis dat al een lange tijd coronavrij was. “Het was al enkele maanden geleden dat er nog iemand besmet was met het coronavirus”, vertelt directeur Marc Dierick van woonzorgcentrum Molenstee. “Dat was dus zeer confronterend voor het hele team. We doen zo hard ons best om het virus buiten te houden, maar het blijft een sluipmoordenaar die je niet kan zien.” 

Gevoel van machteloosheid

Hoe de vrouw precies besmet is geraakt met het coronavirus is niet duidelijk. “Het virus kan alleen maar binnengeglipt zijn via bezoek of via een medewerker”, zegt Dierick. “Welke inspanningen we ook leveren, het lukt ons blijkbaar niet om het virus volledig buiten te houden. Het is echt om moedeloos van te worden." De medewerkers van het woonzorgcentrum zijn erg aangeslagen door het nieuws. “Het is niet makkelijk. Als team hebben we effectief een traan gelaten omdat het ons niet gelukt is het virus buiten te houden. We voelen ons machteloos. Het is een ongelijke strijd die we misschien weer gaan verliezen. Maar ik kan niet anders dan bijzonder fier zijn op mijn hele team van medewerkers, want zij pakken deze crisis perfect aan."

Contactopsporing

De besmette bewoonster heeft op dit moment geen symptomen. "Dus wat corona betreft gaat het eigenlijk vrij goed met haar. Momenteel verblijft ze nog in het ziekenhuis, maar om andere redenen.” Het woonzorgcentrum zoekt nu uit met wie de vrouw contact heeft gehad. “Bewoners die direct contact hebben gehad, zoals haar tafelgenoten, worden nu getest”, aldus Dierick. “Ook andere personen die contact met haar hebben gehad, gaan we verwittigen. Zij moeten dan met hun huisarts overleggen om zich eventueel te laten testen”, aldus de directeur.

De Vlaamse Taskforce Zorg liet gisteravond weten dat de bezoekregels voor de woonzorgcentra strenger worden. Zo mag er opnieuw geen bezoek meer doorgaan op de kamers, is een mondmasker dragen verplicht en mag er niet meer gekust of geknuffeld worden.

Meest gelezen