Videospeler inladen...

Kleinere sociale bubbel, meer mondmaskers, maar voorlopig geen lockdown: dit zijn de strengere maatregelen in Antwerpen

De sociale bubbel in de provincie Antwerpen wordt beperkt tot tien personen voor de volgende vier weken. Dat heeft de Provinciale Crisiscel Antwerpen beslist. De verplichting om een mondmasker te dragen wordt uitgebreid tot alle drukke plaatsen.

De coronacijfers in ons land zitten weer in de lift en een uitschieter daarbij is de stad Antwerpen en ruime omgeving. Om die steile opgang van het virus tegen te gaan was er vanmiddag een overleg van de Provinciale Crisiscel. Zonder te wachten op de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad maandag, zijn daarbij een reeks verstrengingen van de coronaregels afgesproken.  

De meest opvallende maatregel is het beperken van de sociale bubbel tot tien vaste personen. Die maatregel geldt voor vier weken. Iedereen wordt met aandrang verzocht de contactgegevens van die tien personen op te schrijven. 

Samenscholingen van meer dan tien personen worden verboden en iedereen wordt gevraagd een afstand van 1,5 meter te handhaven, ook binnen een bubbel. Bovendien wordt gevraagd om alle privéfeesten uit te stellen.  

Het dragen van mondmaskers wordt verplicht op alle drukke publiek toegankelijke plaatsen voor alle personen boven de 12 jaar. 

Wat betreft het testen adviseert de Provinciale Crisiscel om zo snel als mogelijk, bij de organisatie en uitvoering van het testen een onderscheid te maken tussen mensen die om medische redenen dringend moeten worden getest en asymptomatische mensen die om een test verzoeken om persoonlijke redenen: ongerustheid na contact met een covid-positief getest persoon, vakantie, op vraag van de werkgever. Het aantal huisartsenwachtposten wordt versterkt om hulp te bieden bij het testen. 

De Provinciale Crisiscel zet ook in op een strengere en striktere handhaving van de nationale en de strengere lokale maatregelen.

De politie zal daarbij vooral focussen op de naleving van de maatregelen door de horeca (afstandregels, mondmaskers en registratieplicht), de mondmaskers en de overige specifieke lokale maatregelen.

Alle gemeenten wordt ook gevraagd om deze maatregelen op te nemen in lokale politiereglementen zodat ze met het instrument van de Gemeentelijke Administratieve Sancties gehandhaafd kunnen worden.

"Enkel als iedereen zich consequent aan alle maatregelen houdt, kunnen we er samen in slagen om over vier weken een sterke daling van het aantal besmettingen te zien in de grafieken", zegt de Crisiscel. 

"Een strikte naleving van de bestaande en lokaal strengere maatregelen in combinatie met consequente en strenge handhaving zal ervoor zorgen dat we geen discussie of overleg moeten voeren over een softe lockdown.  Dat scenario willen wij, wil iedereen absoluut vermijden."

Meest gelezen