De bubbel-saga rond het variabele getal 15, experten en politici armworstelen: maar wie wil nu eigenlijk wat?

Als er - na de mondmaskersaga - één maatregel momenteel ter discussie ligt, is het de bubbel van 15. Met de stijgende coronacijfers hameren wetenschappers en artsen op een inperking van onze contacten, terwijl de Veiligheidsraad aan de (wekelijks wisselende) kring van 15 vasthoudt. Maar ook binnen de Veiligheidsraad zelf is er discussie met gisteren een incident tussen virologe Erika Vlieghe en politicus Jan Jambon. Premier Sophie Wilmès zegt vandaag in De Standaard dat "als het strenger moet, de bubbel zelfs kleiner wordt dan 10". Maar wie wil nu eigenlijk wat?   

Sinds 1 juli mogen we contact hebben met 15 verschillende mensen per week. Een uitbreiding omdat de evolutie van de corona-pandemie in eigen land in juni gunstig verliep. Ter herinnering: we komen van een vaste bubbel van 10 (8 -30 juni), met daarvóór een versoepeling op Moederdag (10 mei) met een bubbel van 4 (buiten de eigen "huisbubbel" gerekend).  Onze bubbel evolueerde dus sinds de lockdown in maart van 4 naar 10 tot nu 15.

Wetenschappers en artsen

De experten die de Nationale Veiligheidsraad adviseren, willen erg graag de bubbel verkleinen. Zij stelden voor om naar vaste bubbel van 10 te gaan en waren dan ook sterk ontgoocheld na de beslissing van de Veiligheidsraad van donderdag om dat niét te doen. Viroloog Marc Van Ranst: "Tien zou een heel sterk signaal zijn geweest. We weten dat die bubbels van 15 door veel mensen worden gerespecteerd, maar ook door veel mensen totaal niet worden gevolgd."

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven) sprak van een gemiste kans. "Onze sociale contacten moeten naar beneden. Die variabele bubbel van 15 is geen goed idee meer." Volgens Molenberghs interpreteren veel mensen dit alsof alles kan of mag. "Het wordt in elk geval zo geïnterpreteerd."

"Blijf zoveel mogelijk weg van anderen, met uitzondering van een paar mensen", riep epidemioloog Pierre Van Damme dan maar op tv op. "De coronacijfers kan je alleen maar omkeren de komende 3-4 weken als iedereen zijn best doet en zijn contacten gaat beperken." 

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De experten kregen de steun van de rectoren van de Vlaamse universiteiten. Zij riepen de politici in een scherpe opinie op om te luisteren, in een poging om COVID-19 in te dijken.

"Als rectoren van de Vlaamse universiteiten zien we met groeiende verbijstering hoe de “sense of urgency” bij velen ontbreekt, onder wie een deel van onze beleidsmakers en van de bevolking. Leden van eenzelfde regering spreken elkaar tegen, het zwartepieten over bevoegdheden tussen beleidsniveaus gaat maar door", klonk het. Alsook: "Volg onze experten in hun expliciete pleidooi voor kleinere sociale bubbels."

Vandaag verenigen de longartsen zich in een open brief. Zij slaken een noodkreet want verwachten tientallen tot honderden opnames op intensieve zorg met de huidige stijgende trend van het aantal coronabesmettingen. Er moet volgens hen ingezet worden op een handhaving van het dragen van mondmaskers én de grootte van de bubbels. De longspecialisten opteren voor “een bubbel met maximaal 10, exclusief en van onbepaalde duur tot er minder dan 100 besmettingen per dag zijn”. Het publiek moet ook correct worden voorgelicht, "zonder een overvloed aan niet-relevante elementen, noch de drang om het leuk te houden".

Politici

Binnen de Nationale Veiligheidsraad werd donderdag de bubbel van 15 niét teruggeschroefd. Maar de meningen waren binnen die raad heus wel verdeeld. Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vertelde na de persconferentie op Radio 1: "Er was geen consensus van alle betrokken partijen om de bubbel te verkleinen. Voor sommigen was dat een probleem, alleszins niet voor mij."

De Block benadrukte dat het aantal van een bubbel eigenlijk van ondergeschikt belang is. "Je kan je met 5 mensen onveilig gedragen, en je kan dat met 10 of 15 personen doen. Het gaat erom wat je doet, niet met wie. Binnen de bubbel moeten ook de afstands- en hygiënische regels gerespecteerd worden."

Voor sommigen was de bubbel verkleinen een probleem, voor mij alleszins niet
Minister De Block op Radio 1

Ook virologe Erika Vlieghe, die de expertengroep (GEES) voorzit, wil zich niet vastpinnen op aantallen, maar pleit voor het volgen van de regels én het verminderen van contacten.

Vlieghe wil zeker de bubbel van 15 verkleinen. Het kwam daarbij tot een incident met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die liet uitschijnen dat Vlieghe op de Veiligheidsraad toch akkoord was gegaan met 15. Een uitspraak die een brug te ver was, stelde Vlieghe kwaad.

Herbekijk de reactie van Erika Vlieghe in "Terzake" (Canvas):

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en premier Sophie Wilmès (MR) spreken tegen dat de Veiligheidsraad niet kordaat ingrijpt. Ze vinden dat de regels wel degelijk verstrengd worden, door bijvoorbeeld het sluitingsuur van nachtwinkels van 1u 's nachts naar 22 uur te brengen, en door geen perspectief te bieden in augustus.  

In de Veiligheidsraad zijn er mensen die meer willen doen en mensen die minder willen doen

Premier Sophie Wilmès

Sophie Wilmès zegt in De Standaard dat ze liever had dat er meer gecommuniceerd wordt (in de pers, red.) over de feesten en de grote samenscholingen. "Dat is écht een probleem." De spanningen binnen de Veiligheidsraad omschrijft Wilmès als volgt: "Ik weet dat ik de focus ben van alles, als zou ik alles beslissen. Dat zou misschien vlugger gaan en misschien anders zijn. Maar het is mijn taak om een draagvlak te vinden in de Veiligheidsraad. En er zijn daar mensen die meer willen doen en mensen die minder willen doen." En - opvallend - als het (in de toekomst) moet, wordt de bubbel zelfs kleiner dan 10, stelt de premier.

Intussen kregen burgemeesters van de Veiligheidsraad de bevoegdheid om zelf regels in te stellen als ze dat in hun gemeente nodig achten.

In Antwerpen heeft de Provinciale Crisiscel beslist dat de sociale bubbel verkleind  wordt tot tien personen. Gouverneur Cathy Berx pleitte de voorbije dagen om de bubbel te beperken tot twee personen. In Antwerpen stijgen de coronacijfers zorgwekkend sneller dan in de rest van het land. 

"Een strikte naleving van de bestaande en lokaal strengere maatregelen in combinatie met consequente en strenge handhaving zal ervoor zorgen dat we geen discussie of overleg moeten voeren over een softe lockdown.  Dat scenario willen wij, wil iedereen absoluut vermijden", klinkt het in een persbericht.

Meest gelezen