Liveblog - Provincie Antwerpen beperkt bubbel tot 10 contacten voor 4 weken, hardhandige politiecontrole in Roeselare 

Antwerpen neemt strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In de hele provincie wordt de sociale bubbel verkleind tot 10 vaste contacten voor de komende vier weken. Maandag zal de Nationale Veiligheidsraad bijeen komen, dat is vroeger dan gepland. De cijfers in ons land blijven stijgen. In Roeselare is een politiecontrole op het dragen van mondmaskers uit de hand gelopen. De politie onderzoekt de zaak. Herbekijk alle updates van onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Het is vijf na twaalf, er zijn maatregelen nodig in heel het land"

De biostatisticus en professor Geert Molenberghs heeft in "Het Journaal" gepleit voor meer maatregelen voor heel het land om de coronapandemie het hoofd te bieden. De nieuwe maatregelen in de provincie Antwerpen juicht hij toe.

"Het is heel belangrijk dat er nu wordt ingegrepen. Het is vijf na twaalf. We zien een heel felle uitbraak in het hele land, maar in Antwerpen in het bijzonder. We zien daar duidelijk een hotspot. Dat daar wordt ingegrepen, is heel belangrijk. Dit mag ons niet in slaap wiegen in de rest van het land. We moeten in het hele land ingrijpen", zegt Molenberghs.

Volgens de professor zijn we de voorbije dagen te gulzig geweest met sociale contacten. "De mensen gaan vaak los om met de toegestane speelruimte in de vakantie. Daar heeft het virus gebruik van gemaakt om zich verder te verspreiden."

Als er nieuwe maatregelen ingevoerd worden om de uitbraak in het hele land in te dijken, moeten we die volhouden tot de besmettingscurve daalt naar nul. "Na de maatregelen moeten we de curve niet alleen afplatten, maar we moeten ze op de grond krijgen. De curve moet naar nul besmettingen, niet naar 85 besmettingen per dag", besluit Molenberghs.

Bekijk het gesprek met professor Geert Molenberghs uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Mondmaskercontrole loopt uit de hand in Roeselare, politieagent geeft jongeman vuistslag

Op sociaalnetwerksites is een filmpje verspreid van een hardhandige politie-interventie tijdens een mondmaskercontrole vanmiddag in Roeselare. Een agent pakte een jongeman hard aan in het skatepark Traxsite.

De jongeman droeg geen mondmasker en er ontstond een conflict met een agent, toen die zijn identiteitskaart vroeg. In het filmpje is te zien hoe de agent hem een vuistslag geeft en hem tegen de grond werkt. Enkele andere jongeren filmden hoe de agent pepperspray gebruikte tijdens de interventie.

De korpschef van de politiezone RIHO Curd Neyrinck meldt VRT NWS dat het incident wordt onderzocht.

"De beelden van het incident zijn opgenomen in onze dispatching. We gaan daar een proces-verbaal van overmaken aan het parket. We bekijken wanneer we over alle informatie beschikken morgen, welke maatregelen zich opdringen", aldus Neyrinck.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Provincie Antwerpen beperkt sociale bubbel tot tien vaste contacten voor vier weken

Na crisisoverleg hebben de Antwerpse gouverneur Cathy Berx en de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever aangekondigd dat de sociale bubbel in de volledige provincie Antwerpen wordt verkleind tot tien vaste contacten per gezin voor de komende vier weken.

Het gaat om maximaal tien externe contacten per gezin in de private sfeer. De beperking van tien contacten staan los van werk en de georganiseerde vrije tijd, zoals sportclubs en jongerenkampen.

"Een strikte naleving van de bestaande en lokaal strengere maatregelen in combinatie met consequente en strenge handhaving zal ervoor zorgen dat we geen discussie of overleg moeten voeren over een softe lockdown.  Dat scenario willen wij, wil iedereen absoluut vermijden", meldt de Provinciale Crisiscel.

In Antwerpen worden de sociale contacten beperkt door strengere maatregelen:

  • De sociale bubbel wordt beperkt tot 10 vaste contacten voor de komende 4 weken. Iedereen wordt met aandrang verzocht om 10 contacten (naam, adres en telefoonnummer) op te schrijven.
  • Niemand mag met meer dan 10 personen samenkomen op het publieke domein.
  • Respecteer de fysieke afstand ook binnen de sociale bubbel.
  • Privéfeesten moeten worden uitgesteld

Het dragen van mondmasker wordt in heel de provincie verplicht op alle drukke toegankelijke plaatsen voor alle personen boven de 12 jaar. In het persbericht meldt de Provinciale Crisiscel dat ze aanstuurt op de snellere beschikbaarheid van testresultaten om de coronacrisis het hoofd te bieden.

En bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Virtueel Tomorrowland beleven in je eigen bubbel: "We maken er het beste van"

Er is deze zomer geen Tomorrowland festival in De Schorre in Boom, maar wel een virtuele versie die de fans thuis in hun bubbel kunnen beleven. Onze reporter trok naar de bubbel van Jess en zijn vrienden in Stekene. Hoe beleven zij deze ongewone versie van Tomorrowland? 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Antwerpse politie sloot zaterdag al negen cafés

In Antwerpen heeft de politie zaterdag al negen cafés gesloten vanwege overtredingen op de coronamaatregelen. Dat meldt burgemeester Bart De Wever (N-VA) op Twitter. De lokale politie bevestigt het nieuws, maar wil er voorlopig geen details over kwijt. "Horeca-uitbaters in Antwerpen, aub, respecteer de regels!", aldus nog De Wever.

De Wever kondigde eerder al aan dat de politie in zijn stad meer zou controleren en vooral ook strenger zou optreden als maatregelen zoals social distancing en het dragen van mondmaskers door personeel en sinds zaterdag ook bezoekers niet worden gerespecteerd in de horeca. Horeca-uitbaters hebben nu ook een registratieplicht voor klanten. Antwerpen is momenteel zowat hét brandpunt van de reeks nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land.

Horeca Vlaanderen vraagt uniforme maatregelen en stelt algemene mondmaskerdracht voor

Sinds vandaag geldt in horecazaken een mondmasker- en registratieplicht. Volgens Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leverden die nieuwe verplichtingen vooralsnog weinig problemen op. Maar hij dringt wel aan op meer uniformiteit. De voorbije dagen hebben immers ook heel wat burgemeesters en provinciegouverneurs eigen, lokale maatregelen opgelegd.

"De mensen snappen het niet meer, er is nood aan eenheid van commando", aldus De Caluwe, die hoopt dat de Nationale Veiligheidsraad van komende maandag dat ook gaat tonen.

Tegelijk pleit Horeca Vlaanderen voor een algemene mondmaskerdracht. "Als je buitenkomt, zet dan steeds een mondmasker op. Als we daarmee het virus kunnen tegenhouden, is het slechts een kleine moeite", meent De Caluwe. Hij wijst erop dat hiervoor in principe zelfs niet het ordewoord van de Veiligheidsraad nodig is. "Laat het ons gewoon doen!"

Door zulke eenvoudige maatregelen hoopt de sector natuurlijk ook dat de horecasector kan openblijven en niet getroffen wordt door een nieuwe lockdown. De Caluwe wijst erop dat de winkels al sinds midden mei en de horecazaken sinds begin juni weer open zijn.

26 hotelmedewerkers in Sankt Wolfgang in Oostenrijk besmet

In de het Oostenrijkse dorp Sankt Wolfgang zijn 26 hotelmedewerkers besmet met het coronavirus. Dat meldt de plaatselijke toeristische dienst. Gasten zijn voor zover bekend nog niet getroffen.

De uitbraak roept herinneringen op aan het Oostenrijkse skidorp Ischgl. Bij het begin van de eerste golf brachten veel skiërs het virus van daaruit mee naar hun thuisland.

Deze keer gaat het om medewerkers van verschillende hotels, vaak stagiairs. Omdat ze tijdens het werk een mondmasker droegen, wordt het risico op besmetting van toeristen laag ingeschat.

Ook in Oostenrijk gaat het aantal besmettingen weer omhoog. Het dagelijkse aantal ligt nu boven de honderd.

Districtsburgemeester Borgerhout Marij Preneel: "Het kan nog strenger"

De districtsburgemeester van Borgerhout Marij Preneel (Groen) is blij met de extra maatregelen van de Provinciale Crisiscel Antwerpen. Het is een belangrijk signaal dat het anders moet zegt ze, maar het kan nog strenger.

"Ik vind het heel goed dat er een verstrengde maatregel is. Ik denk dat het nu zaak is die goed te communiceren aan iedereen en er ook voor te zorgen dat die goed wordt nageleefd. Ik neem aan dat het volgende week zal worden geëvalueerd en dan kan het nog strenger", zegt Preneel.

"Ik was zelf niet betrokken bij het crisisoverleg, maar ik hoor dat er een lockdown of een lockdown light wordt voorbereid. Ik denk dat er verschillende scenario’s op tafel liggen. Voorlopig gaan we het doen met de beperking in een bubbel tot tien personen."

Stichting Ben: "Beslissingen Veiligheidsraad brengen personen met autisme in de war"

Ben, de stichting die zich inzet voor personen met autisme, vraagt de federale en regionale regeringen, de provincies en gemeentebesturen in een open brief om "onmiddellijk duidelijkheid" te brengen in de "chaos van regels" in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Volgens Ben brengen de beslissingen "personen met autisme in de war".

Ben zegt dat de organisatie na de bekendmaking van nieuwe regels rond het dragen van mondmaskers in verschillende steden al meteen paniektelefoontjes kreeg van personen met autisme. "Deze begrepen de noodzaak van de algemene mondmaskerverplichting niet", klinkt het.

"De regels die overal verschillen, van gemeente tot gemeente, van provincie tot provincie, van de Vlaamse tot de federale overheid, brengt chaos in de hoofden van mensen met autisme. Mensen met autisme hebben duidelijkheid nodig. Ze voelen zich onder druk geplaatst en hun psychisch welzijn gaat enorm sterk achteruit. Dat is niet OK. De huidige communicatie loopt volledig spaak."

"Nog meer sensibilisering nodig over de coronacrisis"

Er moet in heel het land nog meer ingezet worden op sensibilisering en verspreiding van de juiste informatie over de coronamaatregelen. Iedereen moet bereikt worden, ook diegenen die de taal niet spreken.

"De overheid in België mag echt veel strenger gaan optreden. Ik vind in heel veel gebieden de overheid in België heel laks. Ze hebben het over anderhalve meter afstand houden op terrasjes, maar er wordt geen afstand gehouden", zegt Saïda Bourzik uit Antwerpen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen