Meer dan half miljard op slapende rekeningen

Er staat ruim een half miljard euro op zogeheten slapende rekeningen en dat is bijna dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Dat schrijft De Tijd. Eigenaars hebben dertig jaar de tijd om hun tegoeden op te vragen.

Een rekening wordt slapend als je vijf jaar lang geen verrichtingen doet op de rekening en als je vijf jaar lang geen contact hebt met de bank. Bij een internetrekening betekent dat bijvoorbeeld dat je in die periode niet hebt ingelogd. Ook levensverzekeringen of een kluis kunnen slapen.

Banken moeten proberen hun klanten te bereiken vooraleer het slapende geld bij de Deposito-en Consignatiekas van de overheidsdienst Financiën terechtkomt. Maar vaak geven klanten niet thuis. "De meest voor de hand liggende verklaring is een overlijden", zegt Francis Adyns van Financiën. Voor familie of erfgenamen is het soms niet duidelijk bij welke banken de overledene klant was. "Maar het kan ook gaan om niet-Belgen die in het buitenland verblijven en waarvan we geen rijksregisternummer hebben. En ook nonchalance speelt een rol. Banken moet altijd een aangetekend schrijven sturen, maar sommige mensen kijken daar niet naar." 

Ook nonchalance speelt een rol. Banken moet altijd een aangetekend schrijven sturen, maar sommige mensen kijken daar niet naar

Francis Adyns, Overheidsdienst Financiën

Eens de tegoeden bij de Deposito-en Consignatiekas beland zijn, hebben eigenaars dertig jaar de tijd om hun slapende geld op te vragen. Maar het aantal aanvragen is al bij al beperkt. Dit jaar gaat het tot nu toe om 1.170 dossiers, goed voor een bedrag van 5,7 miljoen euro (938 rekeningen en 232 verzekeringen).

De hoeveelheid slapend geld neemt almaar toe omdat er meer bijkomt dan er wordt opgevraagd. Het gaat nu om een bedrag van 544,9 miljoen euro, ruim 80 procent meer dan eind 2014.

Via de website Myminfin.be kan iedereen nakijken of hij een slapende rekening heeft.

Meest gelezen